Dušan Nikezićfoto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je ministar finansija Siniša Mali apsolutni rekorder po zaduživanju Srbije.

On je, kako je saopštila ta stranka, rekao da je tačno kada Mali kaže da „piše ekonomsku istoriju Srbije“, pošto ju je rekordno zadužio.

„Kao što je Novak Đoković apsolutni rekorder sa 386 nedelja na prvom mestu ATP liste, tako ste i vi šampion u zaduživanju sa 307 nedelja konstantnog uvećanja javnog duga, čime ste od početka ministarskog mandata zadužili Srbiju za 10,5 milijardi evra, a ukupan javni dug zemlje podigli na 35 milijardi evra“, rekao je Nikezić.

Dodao je da je Mali rekorder i po kamati kojom zadužuje zemlju, pošto je pre nekoliko nedelja uzeo kredit od OTP banke sa varijabilnom kamatom „od neverovatnih 9,44 odsto, koja će u narednom periodu dodatno rasti“.

Nikezić je rekao da je Mali apsolutni rekorder i po budžetskom deficitu, kako na mesečnom nivou sa 1,3 milijarde u decembru 2022. godini, tako i na godišnjem nivou sa 3,9 milijardi evra u 2020 godini.

„Ono što građane najviše pogađa, rekorder ste (Mali) i po najvećoj inflaciji u poslednjih 20 godina, koja je dostigla 16,2 odsto i nastavlja da raste“, rekao je Nikezić.

Dodao je da „zato Srbiji danas nije potrebna „ekonomska istorija“ Malog, već ekonomska budućnost, koju zagovara SSP, kroz okretanje ka Evropi i boljem životu građana Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari