SSSS o pregovorima o minimalcu: Vlada kaže da ima prostora za povećanje preko 10 odsto 1foto: L.L./ATAImages

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da se nastavljaju pregovori o rastu minimalne zarade za 2025. godinu jer su predstavnici države na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekli da „ima prostora“ za povećanje iznad deset odsto, koliko su poslednji put predložili.

„Premijer Miloš Vučević i ministar finansija Siniša Mali rekli su na kolegijumu SES-a da ima prostora za povećanje minimalne zarade iznad poslednje ponude koju su dali, a to je deset odsto“, rekao je Mihajlović za Betu.

Pregovori će, kako je rekao, biti nastaviti sutra, a vreme nije još određeno.

Ministarstvo finansija je prvo ponudilo povećanje od osam do deset odsto, zatim deset odsto, a sada tvrde da „ima još prostora“ za povećanje.

Sindikati su tražili povećanje od oko 30 odsto ili 60 odsto od vrednosti prosečne potrošačke korpe, što je oko 61.800 dinara, dok poslodavci pristaju na rast minimalca u iznosu od oko 7,7 odsto, odnosno koliko iznosi projektovani rast bruto domaćeg proizvoda i inflacije u narednoj godini, a za sva veća povećanja traže kompenzaciju umanjenjem poreza.

Povećanje od deset odsto sa sadašnjih 47.000 dinara značilo bi da bi minimalna zarada iznosila oko 52.000 dinara, što je ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe koja košta oko 53.500 dinara.

Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje država.

Poslednjih godina rast minimalca za narednu godinu saopštavao je predsednik Aleksandar Vučić i pre početka samih pregovora, a to je uradio i ove godine.

Vučić je pre nekoliko dana najpre izjavio da će „učiniti sve da minimalac bude maksimalno povećan“, da bi odmah potom rekao da je zaposlenima koji žive od najniže zarade, dovoljno da se minimalac sa sadašnjih 47.000 dinara poveća na 51.000 ili 52.000 dinara.

Koliko tačno ima radnika koji primaju minimalac teško je proceniti, sindikati smatraju da tu zaradu prima oko 250.000 ljudi, a država da ih je nešto manje od 100.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari