Šta donosi udruživanje operatora prenosnog sistema električne energije Srbije i Slovenije? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Osnivanje zajedničke berze struje Srbije i Slovenije predstavlja dobru vest jer će doći do ukrupnjavanja tržišta, što će povećati likvidnost i smanjiti berzanske oscilacije, smatra domaća stručna javnost reagujući na vest o stvaranju prve regionalne berze električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Naime, operator prenosnog sistema električne energije u Srbiji, Elektromreža Srbije saopštila je ovih dana da je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih zemalja ( EPEX SPOT) uspostavila „Alpsko-jadransku dunavsku berzu električne energije“ (ADEX).

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

Sporazum predviđa poslovno spajanje berze struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berze električne energije u Srbiji (SEEPEX). EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u LJubljani i kancelarijama u LJubljani i Beogradu.

– Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost – rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić naglasila je da je osnivanje nove berze „dostignuće koje će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv uzor za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“.

U EMS-u kažu da su u toku razgovori o pridruživanju i mađarskog operatera prenosnog sistema (MAVIR), a da ta inicijativa ostaje otvorena za sve druge partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

 Željko Marković, šef energetike u Dilojt Srbija, kaže da spajanje slovenačke i srpske berze struje predstavlja dobar potez koji ide u prilog onih koji se bave njenom trgovinom.

– Berze na prostorima našeg regiona su male i tu uvek postoji mogućnost manje likvidnosti odnosno negativnih uticaja na berzanska kretanja. Drugim rečima shodno odnosima ponude i potražnje lakše može doći do nagle oscilacije cena što nikako ne pogoduje tržištu. Udružena berza struje Srbije i Slovenije imaće veći promet i samim tim će opasnost od oscilacija na njoj biti znatno manja a trgovanje će time postati sigurnije – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je drugi benefit taj što će trgovci sada imati veći prostor na kome će moći da kupuju a snabdevači da nude električnu energiju.

– Drugim rečima ponuda će biti veća. Kao što veći izbor za kupovinu imate u supermarketu nego u maloj prodavnici tako i u ovom slučaju je isplativije trgovati na većoj nego na manjoj berzi – navodi Marković.

Kada je pak reč o snabdevanju individualnih potrošača u Srbiji, formiranje ove berze neće imati nikakav uticaj na taj proces kao ni na cenu struje u maloprodaji.

– Građane u Srbiji snabdeva EPS, odnosno oni struju ne kupuju na slobodnom tržištu. S druge strane EPS na berzi može da kupi električnu energiju kako bi je kasnije prodao domaćinstvima. Takođe na berzi može i da je proda. Privreda u našoj zemlji pak ima mogućnost da kupuje struju od drugih trgovaca koji posluju na tržištu međutim više od 95 odsto firmi ipak snabdeva Elektroprivreda Srbije. EPS jednostavno pored toga što je trgovac ima i sopstvenu proizvodnju što znači da može da ponudi manju cenu za struju koju prodaje – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari