Šta je kuga malih preživara koja se širi regionom i kako je sprečiti? 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/NITRA/Zoran Petrović)

Kuga malih preživara (PPR) je ozbiljna zarazna bolest koja pogađa ovce i koze, navodi Ministarstvo poljoprivrede u saopštenju povodom pojačanih mera kontrole na granicama.

Bolest izaziva visoku temperaturu, upalu sluzokože usta i nosa, otežano disanje i dijareju, a može biti smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje.

Širi se direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha. Bolest se obično razvija u periodu od 4 do 10 dana. Simptomi koji se javljaju kod obolele životinje su visoka temperatura i iscrpljenost, životinje postaju pospane, slabe i smanjuju unos hrane i vode, javlja se sekrecija iz očiju i nosa koja može biti gnojna, kijanje i kašljanje, teško disanje koje može biti praćeno zviždanjem, upala sluzokože usta sa pojavom ranica i čireva u ustima koji otežavaju žvakanje i hranjenje, dijareja, gubitak kondicije i znaci malaksalosti.

U slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma kod životinja, potrebno je odmah kontaktirati nadležnu veterinarsku službu. Brzo reagovanje je ključno za zaustavljanje širenja bolesti i zaštitu vaših stada.

Mere zaštite obuhvataju kontrolu kretanja životinja između farmi i regiona što može pomoći u sprečavanju širenja bolesti. Ovo uključuje zabranu uvoza i izvoza životinja iz zaraženih područja, izolaciju zaraženih životinja, brzu identifikaciju i izolaciju zaraženih životinja.

Primena strogih biosigurnosnih mera na farmama, kao što su dezinfekcija opreme i vozila, nošenje zaštitne opreme i ograničavanje pristupa farmama i izolacija zaraženih životinja takođe mogu pomoći u sprečavanju širenja virusa. Saradnja i poštovanje ovih mera pomažu u zaštiti naše stočarske industrije i očuvanju zdravlja naših životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari