Šta je lead magnet kampanja? 1Foto: New Look Entertainment

Ni jedan posao ne bi imao smisla bez kupaca ili klijenata. Cilj svake kompanije je da ih privuče što više jer od njih zavisi uspeh poslovanja. Pored generisanja novih potencijalnih klijenata, kao i njihovog zadržavanja, za kompanije je postalo bitno i da neguju odnose sa njima.

U moru konkurencije prikupljanjem podataka o klijentima i razumevanjem njihovih profila i potreba, kompanije mogu da se prilagode upravo onome što klijenti traže i time ostvare pozitivan odnos sa njima.

Šta je lead generation?

Za početak, lead je svaka osoba koja je na internetu, a marketing lead je osoba koja je pokazala neku vrstu interesovanja za vaš proizvod ili uslugu. Lead generation, odnosno generisanje potencijalnih klijenata, je proces kojim se utiče na interesovanje potencijalnih kupaca u cilju povećanja buduće prodaje.

Kada dobijete lead, to vam ne garantuje da će ta osoba postati vaš klijent ili kupac. U takvoj situaciji, nastavljate komunikaciju i gradite odnos sa svojim pretplatnicima. Istraživanja pokazuju da je kod leadova sa kojima se nastavlja komunikacija za 20 odsto veća šansa da postanu kupci ili klijenti, nego kod leadova sa kojima se ne održava kontakt. Pored toga, održavanje kontakta sa klijentima može da posluži i za širenje svesti o vašem brendu, kao i upoznavanje sa vašom poslovnom kulturom.

Krajnji cilj je da se leadovi konvertuju u kupce. Povećanje broja leadova povećava i bazu korisnika koji su uredno segmentirani pod različitim kriterijumima i aktivno praćeni. Sales Snap je alat za automatizaciju marketinga i prodaje koji ima funkcije potrebne za generisanje potencijalnih klijenata, upravljanje njihovim podacima i pretvaranjem potencijalnih kupaca u kupce.

Šta je lead magnet?

Kako bi prikupili podatke od posetilaca morate da im date neki podsticaj ili ponudu u zamenu za koje ćete dobiti informacije o njima kao što su ime, broj telefona ili e-mail. Upravo ta aktivnost naziva se lead magnet kampanja. Jedan od glavnih načina na koji Sales Snap generiše leadove kroz lead magnet kampanju jeste gemifikacija.

U ljudskoj podsvesti je da voli igre i da se takmiči, još kada na to dodate i mogućnost nagrade, imate dobitnu formulu. Gemifikacija klijentima daje osećaj euforije i zadovoljstva. Iskoristite to za interakciju sa svojom publikom.

Pozovite ih na akciju (CTA), dajte im razlog da kliknu na nešto što će ih odvesti na landing stranicu, koja je dizajnirana za uzimanje podataka. Prikupite njihove informacije i navedite ih da postanu vaši klijenti. Pomoću zabavnih aktivacija kao što su točak sreće, greb greb, igre memorije, kvizovi znanja i mnoge druge imate mogućnost da na interesantan i nenapadan način generišete leadove.

Učešće podstičete nekom nagradom koju ste spremni da ponudite kao što su popusti, kuponi, vaučeri i slično. Ljudi prosto vole osećaj da su dobili nešto za dzabe ili osvojili nešto, a vi zauzvrat dobijate podatke sa kojima dalje možete da raspolažete.

Segmentacija

Segmentacijom vaših budućih klijenata kroz upitnik možete podeliti veliku ciljnu publiku u manje grupe sa približno sličnim ukusima, interesima i starosnim grupama. Segmentacija tržišta je tehnika za kategorisanje vaših klijenata u odgovarajuće grupe, prema različitim parametrima.

Ti parametri mogu biti njihovo ponašanje prilikom kupovine, lokacija, prihod, interesovanja i slično. Tada se pojedinačno, marketinškim strategijama može pristupiti svakoj od tih kategorija. U današnje vreme segmentacija je postala ključni deo skoro svakog poslovanja.

Istraživanja kažu da segmentirani i ciljani mailovi proizvode čak 58% svih prihoda u kompaniji. Pored toga postoji i podatak da segmentirani mailovi sa personalizovanim naslovima povećavaju procenat otvaranja maila za 26%. Takav pristup stvara osećaj bliskosti kod klijenata i tako jača međusobni odnos između vas i vaših klijenata.

Po GDPR zakonu!

Sales Snap alat je u potpunosti prilagođen zakonskoj regulativi o zaštiti podataka (GDPR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari