
Hrvatska je u četvrtak, prilikom granične kontrole, uništila pošiljku iz Srbije nakon što je u soku od jabuke pronađen patulin.
Ovo upozorenje objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF) na kojem je navedeno da je rizik po zdravlje od konzumiranja ovog soka potencijalno opasan.

Sagovornici Danasa objasnili su da je patulin mikotoksin koji proizvode određene vrste gljiva koje mogu rasti na voću, kao i u njihovim prerađevinama među kojima su i sokovi.
Zbog svoje toksičnosti može biti štetan za ljudsko zdravlje, naročito ako se konzumira u većim količinama. Izaziva tegobe kao što su mučnine, povraćanja, pa do bolesti jetre.
U mnogim zemljama kontroliše se nivo patulina u prehrambenim proizvodima, posebno u voćnim sokovima, kako bi se smanjio rizik od njegove kontaminacije.
Zaštita od patulina se često postiže pravilnim skladištenjem voća i biranjem zdravih, a ne trulih, voćki za proizvodnju sokova.
Pronalazak patulina u soku iz Srbije ponovo je otvorio pitanje o kontroli i bezbednosti hrane u našoj zemlji, kažu sagovornici Danasa i ističu da ovaj slučaj pokazuje koliko je važno insistirati na strogim standardima u proizvodnji i čuvanja hrane.
S obzirom na to da je sok od jabuke čest napitak za decu, kontrola patulina je još važnija.
Samo od početka godine zemlje Evropske unije (EU) čak 10 puta su vratile ili uništile hranu iz Srbije koja je imala toksične supstance u količinima koje su više nego što je to dozvoljeno prema standardima EU.
„Insistirati na kontroli hrane“
Agroanalitičar Goran Đaković objašnajva za Danas da je patulin mikotoksin koji proizvode gljivice poput Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys i najčešće se javlja u voću koje je oštećeno, trulo ili neadekvatno skladišteno.
Ukazuje da otkrivanje patulina u uzorku soka iz Srbije u koncentraciji od 93 mikrograma po kilogramu jabuka postavlja ozbiljna pitanja o kontroli kvaliteta i bezbednosti hrane u našoj zemlji.
„Prisustvo ovog toksina nije dozvoljeno ni u najmanjoj meri, jer može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od mučnine i povraćanja do dugoročnih efekata na organizam. EU smernice određuju maksimalni podnošljivi dnevni unos na 0,4 mikrograma po kilogramu telesne mase, što znači da bi konzumacija ovog soka mogla značajno da ugrozi zdravlje potrošača“, upozorava Đaković.
Prema njegovom mišljenju, postoje tri moguća scenarija kako se desilo da patulin bude pronađen u soku od jabuka.
Prvo, upotreba plesnivih jabuka u proizvodnji, drugo zbog nepravilnog skladištenje sirovina i treće, ali po njemu možda i najvažnije, to je propust u kontroli kvaliteta.
„To kažem, zato što svaka ozbiljna proizvodnja soka mora da sprovodi testiranja na mikotoksine pre nego što proizvod stigne na tržište. Ovaj incident pokazuje koliko je važno insistirati na strogim standardima u proizvodnji hrane“, navodi Đaković.
Objašnjava da iako termička obrada, poput pasterizacije, može uništiti same gljivice, patulin kao toksin ostaje stabilan i zadržava se u finalnom proizvodu.
Zato je, kako kaže, ključno sprečiti njegovo prisustvo još u fazi proizvodnje – odgovarajućim skladištenjem, strogom selekcijom zdravih plodova i redovnom kontrolom kvaliteta.
Da li se patulin nalazi i u hrani za životinje?
Profesor na katedri za ishranu životinja Fakulteta veterinarske medicine Dragan Šefer potvrđuje da je patulin mikotoksin i dodaje da se na katedri bave mikotoksinima sa aspekta prisustva u hrani za životinje.
„Patulin jeste mikotoksin, ali ne toliko interesantan za veterinarsku medicinu, jer ti supstrati na kojima rastu gljivice koje produkuju patulin nisu karakteristične za ishranu životinja. Ovaj mikotoksin uglavnom se nalazi u voću, posebno u jabukama“, objašnjava Šefer.
Dodaje da kao i svaki mikotoksin ima otrovna dejstva koja mogu da izazovu određene negativne posledice po zdravlje ljudi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.