Šta je SWIFT i zašto Zapad okleva da ga upotrebi protiv Rusije

Ostavite komentar


  1. Ako nema SWIFT-a onda Rujama nema kinte, ali nema ni gasa i nafte njima. Uz toliko izvikani gas i naftu, neće biti ni uranijuma za nuklearke, a ponestaće i mnogih industrijskih sirovina kao što su titanijum, industrijski dijamanti, paleta retkih metala… Ne mislite valjda da Amerika želi da se dokopa Rusije samo zbog gasa???

  2. SWIFT je servis za razmenu poruka u bankarstvu, kao što je (bila) SITA u vazduhoplovstvu. SITA se sve manje i manje takoreći marginalno koristi, a kad bi iz SWIFT-a isključili ruske banke, istog momenta bi „uključili“ neku kinesko-rusku varijanti SWIFT-a, a što znači da bi zapadnjaci samima sebi ukinuli monopol na fin.transakcije koji sad (još uvek) drže.

    Eto zato se nećkaju i predomišljaju.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.