Šta predviđaju izmene Zakona o energetici - više čiste energije i ukidanje moratorijuma na nuklearke 1Foto: Pixabay/EdWhiteImages

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o energetici traje do 10. septembra. Resorno ministarstvo navodi da je cilj izmene propisa da se osigura snabdevanje električnom energijom iz čistih izvora, a jedna od ključnih novina je uvođenje nuklearne energije, prenosi RTS.

Srbija ima moratorijum na gradnju nuklearki, koji bi posle 35 godina mogao da bude suspendovan novim Zakonom o energetici.

Time bi se otvorila vrata razvoju nuklerne energije, tehnologija i nauke prema smernicama Međunarodne agencije za atomsku energiju, čiji je član.

„Ako bude usvojen, predstaće da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklernih elektrana i utvrđuju se koraci u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklerne energije u Srbiji“, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handović.

Akcenat na čistoj energiji

Ministarka podseća da je od donošenja prvih informisanih odluka do puštanja u rad, potrebno najmanje 10 godina.

„Naš zadatak je da planiramo odgovorno i da se pripremamo kako bi bili energetski bezbedni“, ističe Đedović Handovićeva.

U novom Zakonu, akcenat je na čistoj energiji. Uvodi se i postrojenje za vodonik, zatim unapređenje prenosne i distributivne elektro-mreže uz veću zaštitu potrošača i više garancija proizvođačima struje.

„Izmenama i dopunama Zakona, otvara se i novi ciklus investiranja u energetske delatnosti. To postaje veoma važno ako se zna da Srbija i druge balkanske zemlje između četvrtine i trećine potrebnih energenata uvoze, gde je našim neefikasnim kompanijama potrebno 50 odsto više energije nego kompanijama u EU“, navodi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Zakon traži i bolja rešenja za upravljanje rizicima u snabdevanju i reagovanju u slučaju energetskih kriza.

„Nuklearna energija je samo jedna od bitnih stavki. Meni je važnije kako se elektroenergetski sistem ponaša u kriznim situacijama. Mora se naći integracije obnovljivih izvora energije, a to je pitanje mreža, i postaviti na jednu ozbiljnu regulatornu ravan. Zakon to pokušava da uradi. Kroz javnu raspravu pokušaćemo da to unapredimo“, ukazuje profesor na Elektrotehničkom fakutetu Nikola Rajković.

Novi zakon o energetici obuhvatiće paket od devet propisa EU o tržištu električne energije, koji osigurava zelenu tranziciju i energetsko povezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari