„Odlična vest, ali nije čarobni štapić“: Šta Srbiji donosi investicioni kreditni rejting?

Ostavite komentar


  1. rejting je kupljen. Postoji i film o tome, kako se zaduzene zemlje prisiljavaju na to.

  2. Ma ne ložiti se na njihove rejtinge, videli su oni zlato koje je Jorgovanka nakupovala za Srbiju , čuvati ga kao oči u glavi i kako rekoh na početku ne ložiti se na to. Tako ovi što vide novac u kasama države pa hoće da prefarbavaju autobuse u plavo i još kojekakvih besmislica , svaki put kada prdloeže besmicsilice preći preko toga a taj novac koji bi se utrošio za to predati Jorgovanki da kupi još zlata za Srbiju .

  3. The big short opisuje kako se investicioni rejting kupuje. Zar misli neko da je drugacije dosao do njega??

  4. Plašim se da je za zemlje u kojima rast privrede zavisi uglavnom od stranih ulaganja u proizvodnju industrijskih komponenti (koje nisu namenjene domaćem tržištu), rast kreditne sposobnosti nije dobra vest! Naime, poslednjih tridesetak godina, kreditna sposobnost se određuje isključivo na osnovu „Bruto domaćeg proizvoda“ (BDP), dok je „Bruto nacionalni dohodak“ (BND) izbačen iz igre kao smetnja bankarskoj suprematiji. Razlika između BND i BDP je u tome što, dok BND prestavlja vrednost proizvoda i usluga koja u celini ostaje na raspolaganju zemlji porekla, dotle vrednost koju predstavlja BDP, a koja je danas ostala jedino merilo uspeha jedne zemlje, obuhvata i ono što strani ulagač iznosi iz zemlje kao svoj profit. A kada se radi o proizvodnji komponenti, kao što je slučaj sa Srbijom – zemlji koja proizvodi ne ostaje ništa izuzev poreza i mizernih plata zaposlenih radnika! Međutim, tim zemljama ipak raste kreditna spsobnost bez obzira da li će one biti u stanju da vrati te kredite, ili će pasti u dužničko ropstvo. Davanjem kredita se takođe olakšava dalje davanje olakšica stranim ulagačima koji u najvećem broju slučajeva poklanjaju akcije svojih preduzeća onim činiocima koji im te olakšice odobravaju. Poboljšani rejting je u stvari samo fasada za uspešniju korupciju!

  5. „Odlična vest“ sada možemo da bankrotiramo kao i Grčka, isto je imala kreditni rejting tada ali joj nije vredelo ništa, nego imali još nešto po Srbiji da se pokloni strancima?

  6. Zaduzivanje gradjana Srbije, u buducnosti, izdavanjem drzavnih obveznica na nedeljnom nivou?
    Naravno, uz „Hvala vucicu“, u izvodjenju malog doktoricica sinise.

  7. Do kraja godine uzimamo kredite do maksimuma novog kreditnog rejtinga.To je to i kreće rasprodaja dugova najboljem ponuđaču.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.