"Više politička reklama, nego briga za penzionere": Šta znači povećanje penzija u decembru umesto u januaru? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ; Shutterstock/Jovan Mrikovic

Povećanje penzija biće od 1. decembra ove godine umesto redovnog usklađivanja od 1. januara, a sve na lično insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, penzioneri smatraju da je ovo samo marketinški potez, dok će suštinska korist za penzionere biti minimalna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je saopštio javnosti da je Vlada prihvatila njegov predlog za ranije povećanje penzija.

„Želim da kažem našim penzionerima i zahvalim se Vladi, da je izgleda Vlada prihvatila moju ideju da povećanje penzija ne ide od 1. januara, već od 1. decembra, mesec dana ranije“, kaže on.

Odmah sutradan to je potvrdio i ministar finansija Siniša Mali, koji je izjavio da je na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića vlada pronašla način da uvećane penzije za narednu godinu isplati od 1. decembra.

„To je sjajna vest. Već znamo da će povećanje penzija biti za narednu godinu možda čak i 11 odsto“, rekao je Mali.

Ipak, ako se vratimo malo unazad, recimo u mart ove godine, prisetićemo se da je isti ministar najavljivao uvećanje penzija u periodu između avgusta i oktobra.

To se, odnosilo na vanredno uvećanje penzija, do kog ove godine ipak neće doći, a obećanje je došlo nekoliko meseci pred junske izbore.

Postavlja se pitanje, da li je ideja uvećanja penzija od decembra svojevrsna kompenzacija penzionerima za to što do najavljivanog povećanja nije došlo.

Međutim, od prvog januara vrši se redovno usklađivanje penzija, koje su trenutno značajno niže od plata u našoj zemlji.

Prosečna penzija u Srbiji u julu iznosila je 45.709 dinara, dok je prema najnovijim podacima, minimalna potrošačka korpa za maj iznosila 53.517 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za 2022. godinu, vidi se da su lica stara 65 i više godina bila najviše izložena riziku od siromaštva i to 22,6 odsto, kao i lica starosti od 55 do 64 godine sa 21,6 odsto.

Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat lica čiji je raspoloživi ekvivalentni prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2022. iznosio 26.509 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo.

Iako ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga rizika od siromaštva, daje jasniju sliku o ugroženosti najstarijih u našoj zemlji.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić za Danas kaže da se celogodišnja „medijska halabuka“ o povećanju penzija u drugoj polovini godine završila najavom redovnog zakonskog usklađivanja u decembru ove, umesto u januaru 2025. godine.

„Smatram da je tih oko 100 miliona evra trebalo jednokratno podeliti penzionerima koji imaju najniže penzije. Ovako će predsednik povećati božićnu radost i političke simpatije kod većeg broja penzionera“, smatra on.

"Više politička reklama, nego briga za penzionere": Šta znači povećanje penzija u decembru umesto u januaru? 2
Foto: K. Bondžulić/Danas

Tamburić veruje da je pozadina priče više politička reklama, nego briga za penzionere.

„Vest je saopštena na način da se potencira ideja i zasluga predsednika u trenutku kada mu navodno prete atentatom, koji i on priziva sa ciljem postizanja političke podrške predsedniku koji i pored svega brine o penzionerima“, navodi naš sagovornik.

Tamburić podseća da je usklađivanje penzija za oko 11 odsto propisano zakonom, na osnovu statističkih podataka o rastu zarada i cena u drugoj polovini 2023. i prvoj polovini 2024. godine u odnosu na godinu koja im prethodi.

„Opet će penzioneri živeti sa tekućom inflacijom u drugoj polovini ove i inflacijom tokom cele 2025. godine“, upozorava on.

Za istinsko poboljšanje ekonomskog položaja penzionera u Srbiji, prema njegovim rečima, nužna je reforma penzijskog sistema.

„Treba promeniti način upravljanja i kontrole, obezbediti veće izvorne prihode i veću naplatu doprinosa PIO, penzije usklađivati dva puta godišnje, povećati najniže penzije, ukinuti penale za prevremenu starosnu penziju, povećati učešće prosečne penzije u prosečnoj plati i vratiti dug penzionerima i njihovim naslednicima kojima su penzije smanjivane od 2014. do 2018. godine“, poručuje Tamburić.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović ukazuje da je ovo tipičan „penzioni jamb u najavi“.

„Nesretni ministar je najavio rast penzija za avgust, a kad će ovde zaista biti avgust, to zna samo predsednik države“, navodi ona.

Međutim, kako dodaje, ni decembar 2024. nije daleko.

Ona ukazuje da Vučić nema iskren odnos prema penzionerima.

„Svi smo videli kako predsednik države javno unižava članove svoje stranke na mitingu. Mislite li zaista da ima bolje mišljenje o penzionerima?“, pita Popović.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić za Danas ističe da su već postojali pokušaji da se definiše politika da u najskorije vreme prosečna penzija dostigne 50 odsto prosečne zarade u Srbiji.

„Ona je sada na 44 ili 45 odsto i to je nedopustivo. Preko 60 odsto penzionera živi ispod donje granice siromaštva. Da bismo uhvatili taj korak, potrebno je pored zvanične, kako je zovu, švajcarske formule, da bude i vanredno usklađivanje“, objašnjava on.

Grujić podseća da ništa nije bilo od najavljenog vanrednog usklađivanja.

„Ovo što su marketinški obradili od marta meseca, što su pričali o povećanjima, to je podrazumevalo da će šest do osam odsto da bude vanrednog povećanja uz redovno povećanje od 10 ili 11 odsto od januara“, kaže on.

Grujić postavlja pitanje šta znači ovo povećanje u decembru?

„Vučić je napravio spin sad da bi opravdao tu priču. Penzioneri gube korak sa rastom zarada, prema zvaničnom podatku iz maja kada su prosečne plate bile oko 100.000, penzije su bile 45.500, što znači da su bile 45,5 odsto prema rastu zarada. Politika prema penzionerima nije ni socijalno odgovorna ni ekonomski utemeljena“, ukazuje naš sagovornik.

Penzioneri se raduju svakom povećanju, kaže Grujić, ali dodaje da im ovih 11 odsto suštinski ne znači.

„Ako je prosečna penzija 45.000, tih 11 odsto biće 4.600 dinara u proseku, ali to nije politika koja im daje sigurnost i nadu. Mi smo očekivali da ćemo imati vanredno povećanje i da će ono smanjiti prag zaostajanja, koji nije prihvatljiv“, navodi on.

Vojni pilot u penziji Mile Delić smatra da je za Vučića sve ovo propaganda.

„Moja penzija je moja imovina i bezobrazluk je, koji graniči sa kriminalom, to spominjati kao hvalisanje o povećanju penzija“, naglašava on.

Delić smatra da treba da se vrati ono što je penzionerima uzeto.

„Moj stav je i dalje da nam vrati ono što je oteo neustavnim i neljudskim zakonom, pa povećavaj koliko hoćeš, ekonomski tigre“, navodi on.

Naš sagovornik smatra da penzioneri neće dobiti ništa dobro dok se ne promene ljudi na čelnim pozicijama.

„Naš Fond PIO prepusti nama od čijih para egzistira i skloni onog ‘žutokljunca’ sa mesta direktora. Sa njim i sa tobom niko neće dočekati dobrobiti penzije“, poručuje Delić Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari