Standard u Srbiji dva i po puta manji od proseka EU

Bečki institut za međunarodnu ekonomiju objavio petogodišnje pokazatelje privrednog rasta evropskih zemalja

Ostavite komentar


    1. Mi se nazalost nemamo skim ni porediti, toliko smo bedni. Ostanu li ovi jos koju godinu na vlasti, Srbija ce se ugasiti.

  1. Ne pominje se u tekstu nigde Slovenija, a Slovenci se hvale da im je situacija bolja nego Češkoj, a ovde je češka navedena ko izuzetan primer..
    Kako god, uskoro se selimo tamo, život je jedan, a ovde se samo traći

  2. Preterujte, ja svaki dan slušam da živim u zlatnom dobu, a kome da verujem Vama ili SNS Predsedniku. Niste fer…

  3. Ovo nije istina, naš petsednik(vođa,lider…) kako da ga nazovem, kaže ovde se otvaraju firme, grade se auto putevi!Kome da verujem sada?

  4. Ne samo stanard, nego su i kvalitet rada i radnika za istu stopu niži.
    Pogledajte Srpske proizvode, kvalitet rada „majstora“, pa će Vam biti jasno, da nam je standard baš onakav kako smo zaradili. U kapitalizmu se ništa ne poklanja.
    Zapadni nivo kvaliteta – zapadni standard života. U stvari sasvim jasno i jednostavno.

    1. Ne mozete traziti kvalitet a da radnika ne platite! Budite srecni sto je do sada sve iole funkcionisalo. Medjutim, gledajuci ove napacene postare sto nose pola estrade na grbaci, njima je „puko’ film“, a verujem da nece ostati na tome. Tek ce se osecati lopovluk, kradja i hohstaplerstvo u svim granama privrede. Budite srecni sto vam uopste voda curi iz slavine!

  5. Očigledno nisu čuli da je u Srbiji zlatno doba,kad bi čuli našeg preCednika znali bi da je bdp preko 10%

    1. Presjednice, citas li ovo??? Ako je kod nas zlatno doba, kako li se ovo u Evropi zove????

  6. Jeste li sigurni bre?! B92 i druzina(Sputnik&Tanjug) kazu da ovi zapadnjaci samo sto nisu bankrotirali!

  7. „…Standard u Srbiji dva i po puta manji od proseka EU..“
    Srpski rad je jos manji od toga a (ne)kvalitet istog da ni ne pominjemo.
    A sta da tek kazemo za opozicioni mlin i njegove mlinare. Godinu dana melju nesto po ulicama a nikakvog brasna nema.

  8. A zasto ne pitaju „narod“!? Pa, ne okuplja se onoliki narod da da podrsku zato sto zivi lose? Becki institut nema prave informacije! Oni treba da traze statistiku od nasih institucija pa ce videti kakav smo razvoj doziveli!

  9. Ovom naslovu nedostaje elementarno znanje iz matematike. Ne brukajte se. Kada je standard jedan puta manji, znači da je vrednost nula. Kada je dva i po puta manji – volela bi bih da mi ovaj novinar kaže koja je to vrednost.

    1. Znači, ako je zarada u Evropi 3.000 evra i ako se to podeli sa jedan, dobije se nula? Moja draga Leposava, fali Vama nešto više nego elementarno znanje matematike.

  10. Olakšavajuća okolnost za našu zemlju je to što je u tom periodu sprovedena fiskalna konsolidacija, smanjena potrošnja, odnosno plate i penzije, a povećani porezi.-Ovo nas je „spasilo“!

    1. E, pa neko mora i da plati ceh za fiskalnu konsolidaciju, viškove u budžetu i zlatno doba generalno. A ko bi drugi nego verni, obezmozgani (i potpuno nemoćni) penzioneri i takođe obezmozgana sirotinja?
      Ceo poreski sistem u Srbiji je načinjen tako da najviše pogađa one sa najmanjim primanjima. Ali baš oni i najviše glasaju za Vučića koji je uspeo da ih ubedi da su za njihovu bedu krivi drugi, od opozicije, koja je „sve pokrala“, pa sve do tog zlog Zapada, kome „ne odgovara jaka Srbija“ pa nam zato „ne želi dobro“.
      Ja se samo pitam da li uopšte vredi pokušavati da se takvima otvore oči, ili je to čisto gubljenje vremena i samo treba sačekati da nestanu prirodnim putem?

  11. Nisam ekonomista i ne pratim procente napretka kod nas i u drugim zemljama, ali sigurno znam da je standard u toj „propadajućoj“ Evropi višestruko veći od našeg. Imam i jedan, možda ne naučan, ali stvarni dokaz o tome. Pasionirani sam gledalac raznih stranih TV kuvarskih emisija i vrlo često gledanje prekidam pre završetka emisije jer ne mogu da podnesem razliku u kvalitetu i vrsti naminica koje se tamo koriste. Skoro svakodnevno viđam bajne komade mesa koji su ovde neodostupni jer ih jednostavno nema u prodaji ili su preskupi za većinu. Ili, gledam kako većina kuva na puteru i maslinovom ulju dok se kod nas još uvek besomučno reklamiraju razni sintetički margarini i da ne nabrajam dalje. Koliko god da su sve te emisije režirane, ipak ne verujem da bi ih prikazivali svojim gledaocima, a da takve namirnice nisu dostupne većini. Onda se setim jednog amerikanca koji se, komentarišući našu kuhinju, pitao zašto u većini naših jela dominira mleveno meso. Pa zna se, jevtino mesto za sirotinju. Samelješ ostatke mesa, žile i masnoću i evo radosti za Srbe! Kakvi filei, ramsteci i ostale izmišljotine, Nije to za nas iako živimo u zčatnom dobu neverovatnog napretka.

  12. Sta je to cudno, u BDP su do 2011. ulazili i prihodi od prodaja, privatizacija i pljacki velikog broja nasih preduzeca. Cim smo sa tim zavrsili sa rasprodajom firmi, nakon te 2011. mi, ocekivano, ne napredujemo!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.