Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković ocenio je juče da je poslednje sniženje cene mesa simbolično i da su cene i dalje na nivou Evrope. „I pored svega ostaje vam svinjski but na pet do šest evra po kilogramu, ostaje juneći but na oko sedam evra po kilogramu. Ali, svako sniženje je dobrodošlo u situaciji kada u potrošnji jednog domaćinstva hrana ima udeo od 43,7 procenata i kada je jako nizak nivo potrošnje“, rekao je Stanković.

On je precizirao da se u Srbiji godišnje po stanovniku potroši 4,3 kilograma junećeg mesa, dok stanovnici EU potroše oko 15 kilograma. U Srbiji se, dodao je, po stanovniku godišnje potroši 15,6 kilograma svinjskog mesa, a u EU potrošnja tog mesa ide i do 30 kilograma, dok stanovnik Srbije u proseku godišnje pojede 15 kilograma živinskog mesa, a u EU ta količina iznosi oko 18 kilograma.

Po mišljenju Stankovića, trebalo bi pohvaliti ministarstva trgovine i poljoprivrede, koja su shvatila problem i pokušavaju koliko-toliko da obuzdaju rast cena hrane. On je istakao da su, za razliku od ulja i šećera, problemi u proizvodnji mesa i mleka strukturalnog karaktera i da je stočni fond strašno osiromašio, ocenjujući da se to mora dugoročno rešavati. Jedan od najvećih domaćih proizvođača mesa, Industrija „Matijević“, snizila je cene mesa za 20 odsto. Direktor te industrije mesa Milan Jazanov izjavio je da su cene smanjene i do 100 dinara po kilogramu i kaže da se ne očekuje nestašica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari