Stano: EU očekuje da delegacije Kosova i Srbije naredne nedelje završe sporazum o energetici 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija (EU) očekuje da delegacije Kosova i Srbije naredne nedelje završe sporazum o energetici, rekao je Radiju Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano.

Unija očekuje od dve strane da zatvore pitanje energetike naredne nedelje u Briselu na nivou glavnih pregovarača, naveo je Stano u pisanoj izjavi koju danas objavljuje RSE.

Delegacija Srbije prošle nedelje se sastala Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije (KEDS) u Istanbulu, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici EU.

Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije od 2013. godine upravlja turski konzorcijum i ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi je 13. juna potvrdio da su dve strane veoma blizu sporazuma o energetici, uz napomenu da će on biti u skladu sa do sada postignutim sporazumima.

Meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci.

Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebalo da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije, gubici samo za 2021. godinu dostigli su 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari