Delegacija EU u Srbiji potpisala je ugovore sa 32 grada i opštine u Srbiji, čiji će projekti biti finansirani sa 4,5 miliona evra u okviru programa „Exchange 4“. U ime Opštine Stara Pazova učešće u ovom važnom programu, koji je nastavak uvođenja evropskih modela funkcionisanja lokalnih samouprava kroz „Exchange“, potpisao je predsednik Đorđe Radinović.


Ukupna vrednost programa „Exchange 4“, u koji se uključuje 85 gradova i opština koje su uspešno prošli proces aplikacije, je 5,8 miliona evra. Od toga će 4,5 miliona evra biti usmereno u podršku za 32 gradska i opštinska projekta, a 1,3 miliona evra namenjeno je realizaciji tri komponente koje program obuhvata, poput opštinskog planiranja, opštinskih finansija i realizacije grant šeme.

U okviru ovog programa Opština Stara Pazova će sprovesti evidentiranje imovine koja se nalazi u javnoj svojini, a od izuzetnog značaja je i uvođenje geografskog informacionog sistema (GIS) – skupa baza podataka koji će doneti mogućnost upravljanja prostornim podacima svih naselja i ukupne teritorije Opštine. Za realizaciju aktivnosti je dodeljeno oko 150.000 evra koje obezbeđuje Delegacija EU.

– Sredstva koja kao lokalna samouprava dobijamo na raspolaganje opredeljujemo za jedan od najvažnijih projekata za privredu naše Opštine, naročito za buduće investitore, ali i jednim delom za građane. Uređenje oblasti upravljanja imovinom predstavlja važan preduslov za unapređenje investicione klime na lokalnom nivou, jer će se svim zainteresovanim domaćim i stranim investitorima omogućiti da izlaskom na internet prezentaciju brzo i lako provere imovinu koju poseduje naša opština i da sami biraju lokacije i parcele koje njima odgovaraju – istakao je predsednik Opštine Đorđe Radinović nakon svečanog potpisivanja.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport je rekao da će EU nastaviti da investira u ovakve programe, ali i da država Srbija mora raditi na unapređenju kapaciteta za njihovo sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari