Starović: Socijalni dijalog vodi stabilnijem društvu 1Foto FoNet Milica Vučković

Na predstavljanju projekta Međunarodne organizacije rada „Osnaživanje socijalnog dijaloga u Srbiji“ danas je rečeno da će njegova implementacija poboljšati uslove za rad, komunikaciju između poslodavaca, sindikata i Vlade Srbije, kao i da predstavlja usklađivanje sa standardima kakvi se primenjuju u zemljama Evropske unije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović je na predstavljanju tog projekta u hotelu Metropol rekao da socijalni dijalog nije samo alat, već temeljni princip koji vodi ka stvaranju pravednog, solidarnog i stabilnog društva.

On je kazao da socijalni dijalog doprinosi modernizaciji i usklađivanju radnog zakonodavstva sa evropskim standardima, kao i da je važno da se „osnaži kultura dijaloga i da se razgovara jezikom činjenica i argumenata“, kao i da je uloga nosioca javnih politika da stvore platforme i okvire za taj dijalog, i omoguće da svaki glas bude saslušan.

Starović je kazao i da je ostvaren uspeh u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, kada su socijalni partneri postigli konsenzus i doneli odluku da naredne godine minimalna zarada iznosi 53.592 dinara.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je rekao da se projekat „Osnaživanje socijalnog dijaloga u Srbiji“ dotiče i „usklađivanja zakonodavstva Srbije sa EU“.

Žofre je kazao da je Srbija „bliska“ državama članicama EU, a da projekat predstavlja evropski socijalni model.

Zamenik regionalnog direktora Međunarodne organizacije rada za centralnu (MOR) Aziju i Evropu Emanuel Žilijen je rekao da projekat podrazumeva da će Vlada, sindikati i poslodavci biti „sigurni partneri koji će sarađivati na ostvarivanju ciljeva“.

Žilijen je istakao i da je MOR ubeđena da je to „najbolja usluga“ koju su učinili sami sebi, kao i da je „socijalni dijalog proces i metod rada“.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je istakao da dijalog „mora da se vrati u institucije, kao što je Socijalni ekonomski savet“, a da zakoni koji se budu doneli u narednom periodu treba da se „implementiraju na pravi način“.

Predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić je kazala da se taj sindikat zalaže za ulazak Srbije u EU, kao i da „insistira na punoj primeni i implementaciji Zakona o radu“, kao i rada Inspektorata za rad.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je istakao da je osnaživanje socijalnog dijaloga „pravi projekat koji treba Srbiji u ovom trenutku“, kao i da bi trebalo implementirati mere koje se donose na Socijalno-ekonomskom savetu, za koje je naveo da do sada neke nisu bile implementirane ni u ministarstvima koja su članovi tog saveta.

Nenezić je rekao i da je problem poslodavaca naći odgovarajuću kvalifikovanu radnu snagu, kao i da Unija poslodavaca insistira na reformi obrazovanja, u skladu sa potrebama na tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari