Građani Trgovišta dobili su šansu da u saradnji sa osnivačima preduzeća Dan Graf, Biomel i Nutrika, kao i lokalnom samoupravom uz podršku države, poboljšaju svoj život plasmanom zdrave hrane za čiji uzgoj i preradu ovde postoje uslovi – rekao je na svečanosti otvaranja preduzeća Dan Trg Sead Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


On je dodao da agrarni budžet nikada nije bio veći i da je čak 50 odsto ukupnih subvencija namenjeno poljoprivredi, što daje šansu opštinama poput Trgovišta. „To treba iskoristiti, a i Ministarstvo poljoprivrede će u tom delu obratiti posebnu pažnju“, naglasio je Mahmutović.

Vlasnik kompanije Biomelem Zoran Ilić založio se za „poslovanje u kontinuitetu, sa kvalitetom i određenim kapacitetima „ sa kooperantima u Trgovištu. On je najavio da će početkom naredne godine u Beogradu biti otvorena prodavnica sa etno proizvodima, ali i lekovitim biljem, čajevima i drugim proizvodima iz ove opštine.

– Jako je bitno da iza jednog ovakvog projekta dobijemo podršku države i u tom smislu jako je važno što je na samom početku rada Dan Trga ovde bio i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sa kojim moramo da sarađujemo kontinuirano i sasvim konkretno – naglasio je Ilić.

Za direktora i suvlasnika Nutrike Slavka Glibetića poseban potencijal ovog područja koje se nalazi na nadmorskoj visini od 800 do 1.800 metara je sadnja aronije, biljke za kojom postoji sve veće interesovanje u svetu.

– Ovde će biti i mogućnosti da se gaje autohtone voćne vrste i tom pravcu mi ćemo u narednom periodu imati više konkretnih poteza kako bismo postavili strateške osnove za kooperativnu saradnju sa ovdašnjim stanovništvom – naglasio je Glibetić.

Prema rečima predsednika opštine Trgovište Radoslav Jordanović, posle više godina ovo je prva poslovna inicijativa koja se i konkretno realizuje i koja će sasvim sigurno imati svoju perspektivu.

– Sada žitelji naše opštine imaju stvarnu šansu da sebi obezbede bolji život, a i da se uverimo da Beograd nije daleko kao što to stvarno jeste. Mislim da je ovo potez koji može da bude i putokaz drugima da slede primer lista Danas i dve poznate kompanije kakve su Biomelem i Nutrika. Mi ćemo učiniti maksimum da intenziviramo saradnju sa nadležnim ministarstvom kako bi ovo preduzeće što pre počelo da ima i konkretne poslovne rezultate – rekao je Jordanović, izražavajući zahvalnost direktoru Danasa Dušanu Mitroviću na realizaciji ideje koja je izuzetan primer socijalno odgovornog poslovanja jednog dnevnog lista.

Za v. d. direktora Dan Trga imenovana je Sanja Jordanović. U sali Doma kulture u Trgovištu u prisustvu pedesetak potencijalnih kooperanata, proizvođača zdrave hrane i uzgajivača aronije održana je prezentacija potencijalnih mogućnosti uspostavljanja kontinuirane saradnje.

Partneri

Upravni odbor preduzeća Dan Graf doneo je početkom juna odluku o osnivanju preduzeća za proizvodnju i plasman hrane u Trgovištu u partnerskoj saradnji sa Biomelemom i Nutrikom kako bi se stanovništvu jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji inicirala podrška u proizvodnji i plasmanu zdrave hrane, za čiju proizvodnju postoje svi prirodni uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari