Statističke igre "smanjile" javni dug

Korišćenjem procenjenog budućeg BDP-a, a ne stvarno ostvarenog prikazuje se manja zaduženost od stvarne

Ostavite komentar


  1. Najznacajnije je da se procenat javnog duga smanjuje, a Srbija oporavlja od pljackasko-obmanjivacke politike demokratskog rezima.

  2. Predsednik je javno izneo godišnji izveštaj i dokazao da je Srbija ekonomski mnogo stabilnija.

  3. Statistika im je jača strana, samo je problem jer ona može dvojako da se posmatra, i pozitivno i negativno.

  4. Ovako se radilo godinama, važno je da se javni dug u odnosu na BDP može redovno upoređivati, po istoj metodologiji.

  5. Prvo, bitno je da se zaista smanjuje. Drugo, zasto se sada, kada je ova vlada u pitanju, vodi ta polemika, ako se vec kaze da su sve prethodne vlade koristile takve podatke? Zato sto je medijski mrak, i niko ne sme da kaze sta misli, a kamoli da napise, je l““?

  6. Ljubitelji lika i dela predsednika trba da gurnu ruku u svoj džep pa da vide da sem sendviča i soka nema ništa. Statistika je magija kao i sex, u proseku svi imamo redovan seks, što bi deda rekao al se neko naj….o namoj račun.Gde je izvoz a gde uvoz i odnos dinara prema dolaru koji nije realan e to je magija statistike. Ništa ne proizvodimo i neradimo a statistika kaže da lepo živimo (u proseku).

  7. Hteli to prihvatiti ili ne…cinjenica je da se smanjuje. Pa i da je konstantno na istom nivou bio bi odlican rezultat. Ajde da se bavimo time odakle je toliki javni dug i kako nas je do toga dovela prethodna vlast.

  8. Vlada Srbije je uspešno radila tokom 2017. i javni dgu je značajno smanjen! Očekujemo još bolju tekuću 2018. godinu! A, laćne priče o statistikama neka sačuvaju za sebe oni koji ih izmišljaju!

  9. Vlada Srbije je uspešno radila tokom 2017. i javni dgu je značajno smanjen! Očekujemo još bolju tekuću 2018. godinu! A, laćne priče o statistikama neka sačuvaju za sebe oni koji ih izmišljaju!

  10. Vlada Srbije je uspešno radila tokom 2017. i javni dug je značajno smanjen! Očekujemo još bolju tekuću 2018. godinu! A, lažne priče o statistikama neka sačuvaju za sebe oni koji ih izmišljaju!

  11. Hteo bih da, vezano za ovu vest, upozorim vajne botove i botiće, a i ostalu klijentelu obožavatelja da je matematika veoooma stara, prastara i egzaktna nauka i vekovima je evoulirala, napredovala, širila svoje dijapazone na mnoge druge nauke,…………pa je, između ostalog, dozvolila i određene konformitete. Ti tzv procenti, formule, pristupi, računanje ovako ili onako, na ovaj ili onaj način, i slične manipulacije nisu od vajde kada se radi o dugu. Dug je, naime, onoliki koliko si se zadužio realno i izražen je u brojkama. I on kao takav ostaje. Može da se povećava ili smanjuje, u zavisnosti. Da skratim – neće nama pomoći ni stotine formula, načina izračunavanja i preračunavanje u neke procente, razlomke i mnoge druge računske operacije po pitanju realne vrednosti duga. On (dug) ostaje pa ostaje i iskazan je, kao što rekoh, brojkama. Nikakvi procenti i računi ga neće umanjiti dok se ne umešaju brojke (procenti su potpuno bezvredni). Sve drugo je najobičnije zamajavanje i beskrajno zaluđivanje. Utuvimo to u glavu. I nezanosimo se više praznim bajkama. Još više praznim brojkama!

  12. Odavno je poznato, da je statistika na ovim prostorima, tacan zbir-netacnih podataka ! Dovoljan je podatak, da bi po toj metodologiji, gde se posebno istakao g. Mali, javni dug Srbije bio preko 100 odsto BDP-a ! To jest, drzava je bankrot !

  13. šta znače predviđanja i staistički podaci ove vlade najbolje svedči sledeći vic. Razgovaraju amerikanac, japanac i srbin o tome kada stižu konačni rezultati posle održanih izbora u njihovim zermljama.
    Kaže amerikanac: "Kod nas konačni rezultati izbora stižu dva sata pošto se izbori završe".
    Japanac će na to: "Zašto toliko dugo, kod nas konačni rezultati stižu već posle pet minuta".
    Na to će srbin: " Nije to ništa. U mojoj zemlji se konačni rezulttai izbora znaju mesec dana pre samih izbora".
    Toliko o pouzdanosti podataka dobijenih od ove vlade.

  14. Odakle podatak za 11.1 kada uprava za javni dug je tek objavila stanje duga za 30.11.2017. Ono što se "ne računa" u javni dug je kamata za javni dug, koja je za 2018 milijardu evra, koja se pokriva iz budžeta te je još jedan način da se prikrije koliko je stvarno neuspešan režim predvođen "reformatorim". Za tri godine "reformi" povećali smo javni dug za 5 milijardi evra i 4 milijarde evra kamate, koju niko ne pominje. Kao ni to da ćemo za "kredit kao poklon" od milijardu dolara da platimo ukupno 300 miliona dolara kamate. Sve je "pozitivno" kada nam "podatke" saopštavaju osobe od kojih je jedna radila kao prodavac eksera u gvožđarskoj radnji a drugi bio stečajni upravnik, pa mu se stalno "mešaju" cifre, koliko je stvarno a koliko je "njegovo"

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.