Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić izjavio je juče da Srbiji ove godine nisu odobrena sredstva iz IPARD pretpristupnih fondova Evropske unije za razvoj sela zbog, kako je rekao, nespremnosti naše administracije.

U Ministarstvu poljoprivrede demantuju njegove tvrdnje i napominju da bespovratna sredstva nisu odobrena jer Srbija formalno pravno još uvek nije svrstana u zemlje kandidate za ulazak u Evropsku uniju.

– Ove godine je Srbija mogla da povuče 50 miliona evra bespovratnih sredstava, aplicirala je za samo deset miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama koje sam dobio, IPARD je odbio zahtev i za tih deset miliona evra uz obrazloženje da naša administracija nije spremna i da trenutni sistem agrarnog plaćanja ne dozvoljava bilo kakvo dobijanje bespovratnih sredstava EU – rekao je Senić i podsetio da je IPARD peta komponenta pretpristupnih fondova EU koja postaje dostupna kada zemlja dobija status kandidata. „Mislim da je to značajan iznos imajući u vidu koliko se Srbija sada zadužuje i po sve nepovoljnijim uslovima“, naveo je Senić i dodao da je Hrvatska do dana pristupanja EU dobila 179 miliona evra iz IPARD fondova za razvoj svojih seoskih područja.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović pak za Danas kaže da je Senićeva tvrdnja potpuno netačna.

– Sredstva nikada tačno nisu određena i zavise od više faktora, a tačnu jednačinu ima samo Evropska komisija. Međutim, zbog nedobijanja formalnog statusa kandidata za članstvo u EU Ministarstvo poljoprivrede se prilagođavalo trenutnoj situaciji, a to je da je ostala samo jedna programska godina implementacije, 2013. godina. Cilj je bio da se iskoriste maksimalna sredstva, ali je potencijalno skraćivanje primene IPARD programa na samo jednu godinu donelo dosta ograničenja – kaže Golubović i naglašava da su primarna očekivanja iz tog fonda bila do nekoliko desetina miliona evra godišnje, u skladu sa sredstvima koja su stavljena na raspolaganje Makedoniji i Hrvatskoj.

Međutim, ističe on, „IPA sredstva namenjena Srbiji su godišnje alocirana u jednom paketu za sve sektore, pa i za poljoprivredu“. Takođe, u direktnim pregovorima sa Evropskom komisijom, ali i institucijama u okviru našeg sistema upravljanja EU fondovima, kao i ograničeni činjenicom da bi bilo moguće sprovesti samo jedan konkurs za IPA programsku 2013. godinu, očekivani iznos od 50 miliona je smanjen. Na kraju, nismo dobili ni status kandidata pa nismo mogli ni sredstva, ističe Golubović.

On demantuje izjavu Senića da je razlog nespremna administracija i sistem plaćanja, jer je „Ministarstvo poljoprivrede izradom nacrta IPARD programa i realizacijom procene ispunilo osnovne zahteve akreditacije za IPARD, ali su spoljne okolnosti uticale da ta sredstva ne budu dostupna srpskoj poljoprivredi u ovoj godini“.

Sve manji kolač

Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije ističe da i kada se Srbiji omogući pristup evropskim fondovima, naša zemlja neće moći da računa na to da će „izvući“ mnogo para jer je „kolač“ koji se raspodeljuje sve manji a sve više je zemalja koje žele da postanu članice EU. Zbog toga pomoć neće biti ni velika ni dovoljna i to je još jedan razlog da naši političari prvenstveno obrate pažnju na razvoj domaće poljoprivrede a toga nema bez povećavanja agrarnog budžeta. Dakle prvenstveno se moramo oslanjati na sopstvene snage a sve što dođe sa strane je dobrodošlo, ali je to je samo pride – zaključuje Prostran.

0902

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari