Stausholm: Rio Tinto razvija rudnik litijuma u Argentini, u decembru treba da počne sa proizvodnjom 1Foto: Screenshot/TV Pink

Direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm rekao je večeras da ta kompanija razvija rudnik litijuma u Argentini, koji bi u decembru trebalo da počnu sa proizvodnjom.

Stausholm je, odgovarajući na pitanje da li negde postoji rudnik u kojem se litijum vadi onako kako bi to bilo u Srbiji, odgovorio da se industrija litijuma razvija i da se u svakoj oblasti različito vadi.

Prema njegovim rečima, Rio Tinto ima drugi po veličini rudnik bora u Kaliforniji i oni su došli u Srbiji da bi vadili bor, a našli su jadarit.

Koristili smo tehnologiju iz tamošnje fabrike, testirali smo rudu jadarit i sada ovde mislimo da radimo u punom kapacitetu, objasnio je on.

Direktorka kompanije u Srbiji Marijanti Babić govorila je o reagovanju Biološkog fakulteta na projekat Jadar, dodajući da je to jedna od najvažnijih institucija koji treba da radi u tom projektu.

Ako pitate Biološki fakultet, oni nikada ne bi ništa gradili, jer bi se menjao biodoverzitet, dodala je ona, a onda je pročitala delove iz završnog izveštaja Biološkog fakulteta u kojima se navodi da bi rudarenje bilo moguće ako se preduzmu sve mere za zašitu vode, vazduha i zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari