Dva trika da smanjite račune za struju ove zime 1Foto: Pixabay/696875

U uslovima energetske krize zbog pandemije korona virusa i rata u Ukrajini a u situaciji kada je, po tvrdnjama nadležnih, neće biti dovoljno iz domaće proizvodnje a pod znakom pitanja je da li će moći da se kupi i u inostranstvu, veoma je značajno da domaćinstva štede električnu energiju.

To je najbolji garant za sprečavanje restrikcija koje bi ugrozile kvalitet života naročito u zimskom periodu koji nam predstoji a kada je potrošnja struje povećana. Činjenica da se znatan broj domaćinstava u Srbiji i greje na struju povećava bojazan da usled intenzivnije potrošnje u kriznim uslovima dođe do problema sa redovnim snabdevanjem.

Stoga je dužnost svakog od nas da štedimo u svojim domaćinstvima a tako nešto veoma lako i efikasno može da se postigne racionalnim korišćenjem bojlera i zamenom sijalica onima koje su štedljive.

Bojler je inače jedan od najvećih potrošača električne energije među kućnim uređajima. Međutim, postoji način da se ta potrošnja znatno smanji. Naime, u slučaju kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti biće svega oko 400 dinara. Razlog za to je vrlo jednostavan. Kada struju u vašim stanovima ili kućama trošite samo noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi.

Evidentno je da je reč o veoma značajnoj uštedi u kućnom budžetu ne samo u kriznim uslovima već i inače. Važno je znati da se na jefiniju potrošnju preko dana ne može računati, pa tako ni vikendom, pa je shodno tome ako želite da uštedite bojler potrebno uključivati samo u satima kada je važeća noćna tarifa.

Nažalost, domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, ne mogu da uštede na ovaj način jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Podaci kažu da je to oko jedne trećine potrošača električne energije u Srbiji, odnosno oko milion domaćinstava.

Međutim i ta domaćinstva, kao i sva ostala kada je reč o tom segmentu, mogu da uštede na računu za struju recimo postavljanjem štedljivih sijalica.

Naime, ako u svojim domovima obične sijalice zamenite štedljivim osetićete to i kada je reč o iznosu računa za struju koji plaćate svakog meseca. Razlog je taj što je potrošnja struje kada je reč o štedljivim sijalicama pet puta manja od one kod običnih. Ušteda može da bude i veća u slučaju da se odlučite da umesto običnih sijalica postavite led rasvetu, koja troši još manje struje od standardnih konvencionalnih štedljivih sijalica. U tom slučaju potrošnja je čak devet puta manja od takozvanih običnih sijalica.

Zamena sijalica onima koje manje troše je jedan od načina da se poveća energetska efikasnost u domaćinstvima, a vrlo veliki broj modela energetski efikasnih svetiljiki moguće je kupiti i na  Shoppster.rs online prodavnici gde će svako moći da pronađe model koji mu najviše odgovara.

Eksperti tvrde da bi unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji građanima uštedelo oko 40 odsto energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari