Opasnost od požara: Stelantis opozvao 194.000 plag-in hibrida zbog zapaljivanja baterija 1Foto: Shutterstock/Around the World Photos

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila „Stelantis“ (Stellantis) juče je pozvao vlasnike 194.000 „plug-in“ hibridnih električnih Džipova (Jeep) da ih hitno dovezu na popravku jer ih se 13 spontano zapalilo.

Vlasnici su upozoreni da ne koriste svoja vozila i da ih parkiraju dalje od drugih, preneli su američki mediji.

Italijansko-američki proizvođač automobila povlači neke modele „Jeep Wrangler“ od 2020. do 2024. i „plug-in“ hibride „Jeep Grand Cherokee“ od 2022. do 2024. godine jer „komponenta baterije“ ima problem, saopštila je kompanija.

„Stelantis“, matična kompanija „Krajslera“ (Chrysler) je saopštila da su se vozila spontano zapalila dok su bila parkirana, a motor ugašen. Procenjuje se da pet odsto vozila može imati kvar koji prouzrokuje požar.

Vlasnike vozila i vozače „Stelantis“ je obavestio da je rizik od požara manji ako su baterije prazne i upozorio ih da ih ne dopunjavaju.

Poziv na popravku obuhvata 154.000 vozila u SAD, 14.000 u Kanadi, 700 u Meksiku i skoro 26.000 van Severne Amerike.

Kompanija je saopštila da je sistemski kvar utvrdila rutinskim pregledom podataka o klijentima koji je doveo do interne istrage.

Akcije giganta „Stelantisa“ koji ima i marke FIAT i „Pežo“ (Peugeot) su u ponedeljak, pošto je objavio svoju prognozu pada profita, pale za skoro 15 odsto i smanjila je procenu zarade za ovu godinu.

„Stelantis“ planira mere za smanjenje velikih zaliha – 330.000 neprodatih vozila u SAD i za podsticaj sada slabe tražnje na mnogim drugim tržištima u svetu. Kompanija kaže da pritom uzima u obzir i rastuću konkurenciju kineske auto industrije.

Marža prilagođenog operativnog prihoda (AOI) očekuje se da će ove fiskalne godine biti između 5,5 i 7,0 odsto, dok je 2023. bila dvocifrena.

Slobodni novčani tok te firme se očekuje da će biti od minus pet do minus 10 milijardi evra, dok je u prethodnoj godini bio pozitivan.

„Stelantis“ ima problema i sa sindikatom svojih zaposlenih u SAD „United Auto Workers“ i s akcionarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari