Stepanović: Ako kredite za EXPO budemo vraćali zaradom od litijuma trebaće nam 600 godina 1Foto: FoNet/Marija Djoković

Svaki domaćin želi da svojoj deci ostavi imovinu ili bar da im ne ostavi dugove. Mi ćemo svojoj deci ostaviti dugove, a sada smo u opasnosti jer ne znamo hoćemo li im ostaviti vodu, zemlju i vazduh, rekla je okupljenim građanima koji protestuju protiv iskopavanja litijuma u Šapcu novinarka Biljana Stepanović.

„Ja se ceo život, kao novinarka, borim protiv raznih vlasti koje žele da unište Srbiju. Sada imamo takvu vlast koja nas je ozbiljno zadužila. Kada su došli na vlast zaduženje Srbije je bilo 15 milijardi evra, a sada je 36 milijardi. Svaki domaćin želi da svojoj deci ostavi imovinu ili bar da im ne ostavi dugove. Mi ćemo svojoj deci ostaviti dugove, a sada smo došli u opasnost i ne znamo da li ćemo im ostaviti vodu zemlju i vazduh. I zato, ne sme biti više levih, desnih, četnika, partizana, evropejaca, desničara jer sada su nam svima pre svega potrebni voda, zemlja i vazduh“, istakla je u Šapcu Stepanović, prenosi N1.

Ona je navela i da se bez čistog vazduha, zemlje i vode ne može živeti.

„Ali bez litijumskih baterija i električnih automobila možemo da živimo. Ugledni ekonomislit su procenili da će Srbija zarađivati godišnje 31 milion evra, i to pod uslovom da cena litijuma ne pada. Koliko je to malo možemo videti ako uporedimo sa onim što oni zovu EXPO 2027 jer će na njega da se potroši 18 milijardi evra. Taj novac mi nemamo. Pozajmiće ga a vraćaće ga naša deca. Ja sam izračunala, ako budemo zarađivali 30 milion evra godišnje od litijuma biće nam potrebno 580 godina da vratimo samo novac za EXPO. Pa zo je 600 godina. a toliko su ovde bili Turci“, objasnila je Stepanović.

Ona je istakla da „ne znam ništa o litijumu i kiselinama ali da zna o novcu“.

„Taj posao za Srbiju i njene građane nije isplativ. Zadužili smo se, prodali su sve što smo imali, uvozimo voće i povrće i uništili smo naše poljoprivrednike i sada iskopavamo ono što je u zemlji. Neka je taj litijum i koristan ali neka ostane našoj deci, ne moramo sve da proćerdamo, i svi znamo kako se to u Srbiji zove – to su raspikuće. Ako budemo ujedinjeni ni Rio Tinto, ni niko drugi neće doći da kopa. Govore nam da treba da vratimo milijardu ali to prvo nije tačno. Ali i da je tačno, neka uzmu jednu milijardu od EXPO pa neka vrate. Mi nemamo više izbor – ili sloboda ili umiranje“, navela je Stepanović i dodala:

„Rodila sam se kao slobodan čovek, i želim tako da nastavim da živim. Svi moramo biti složni i reći jasno i glasno – nećete kopati“, poručila je novinarka Biljana Stepanović u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari