Zbog kašnjenja u formiranju preduzeća EPS snabdevanje, koje će od 1. avgusta, umesto pet sadašnjih distribucija, potrošače u Srbiji snabdevati električnom energijom, Elektroprivreda Srbije je u proteklih šest meseci izgubila više stotina miliona evra prihoda, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima bliskim Vladi Srbije.


– Osnivanje preduzeća EPS snabdevanje predstavlja deo restrukturiranje EPS-a u skladu sa Zakonom o energetici i zaključkom republičke vlade od 16. novembra 2012. godine, što je preduslov za povećanje cene struje, koja u Srbiji još uvek nije dostigla realan tržišni nivo. Do zastoja je došlo jer direktor EPS-a Aleksandar Obradović mesecima nije mogao da se dogovori sa direktorima pet elektrodistribucija oko toga kako snabdevanje treba da izgleda i koje sve ingerencije će biti prenete na novo preduzeće. Zbog toga je zahtev za poskupljenje struje Agenciji za energetiku upućen tek u ponedeljak, što znači da, ako bude odobren, odluka o poskupljenju može stupiti na snagu 1. avgusta – naglašava naš izvor iz vrha EPS-a koji je hteo da ostane anoniman.

On dodaje da je računica jednostavna – zna se da EPS snabdevanje i pet distribucija od Agencije traže poskupljenje struje za domaćinstva od 10,9 odsto, a da je zahtev upućen i odobren pre šest meseci, elektroprivreda bi inkasirala nekoliko stotina miliona evra više. Naš sagovornik ističe da je dosad na formiranju preduzeća urađeno vrlo malo, odnosno da je samo imenovan njegov direktor.

– Upravni odbor EPS imenovao je aprilu Dejana Vasića, inače kadra Srpske napredne stranke, za direktora novog preduzeća EPS snabdevanje, nakon čega su stvoreni uslovi da se pokrene postupak upisa firme u Agenciji za privredne registre. Vasić je u ovom trenutku jedini zaposlen u preduzeću koje od 1. avgusta treba da naplaćuje struju od svih potrošača u Srbiji. Tek u toku naredne sedmice trebalo bi da počne formiranje organizacione strukture, to jest da se donese odluka koji kadrovi iz elektrodistribucija i drugih delova EPS-a će preći u novu firmu. Dakle proces restrukturiranja se odvija veoma sporo jer distribucije nisu spremne da se odreknu „dela kolača“ kada je reč o naplati, dok se direktor EPS Obradović zalaže za ideju da se sve radi iz jednog centra, novog preduzeća EPS snabdevanje – objašnjava naš sagovornik.

Direktori u distribucijama Obradovićevu ideju da u njihovoj nadležnosti ostane samo mreža za prenos električne energije smatraju „razvlašćivanjem“ i tvrde da taj proces treba da teče postepeno. Zbog toga, ma koliko da se direktoru EPS-a može zameriti što restrukturiranje i osnivanje EPS snabdevanja teče sporo, deo odgovornosti snose i direktori distribucija koji „koče“ čitav proces ne bi li zadržali što više moći. Njihov stav podržava i deo rukovodstva u EPS-u koji smatra da ne treba ići u brze promene sistema koji je dosad funkcionisao na jedan način.

– Treba rešiti dosta tehničkih stvari, gde će se uplaćivati računi, ko će ih upućivati građanima, a malo je vremena do 1. avgusta da se to uradi ne samo fizički nego i administrativno. Postoji i pravna nedoumica da li potrošači do 1. avgusta treba da potpišu nove ugovore sa EPS snabdevanje, identične onima koje su potpisivali sa distribucijama, ili će čitava stvar ići po automatizmu – kaže naš sagovornik i naglašava da je situacija prilično nejasna, jer EPS tumači da će sve ići po automatizmu, ali u okviru kompanije postoje i drugačija tumačenja.

Osim ovih dilema, EPS može opasno da bude pritisnut i drugim, „čvršćim“ rokovima. Naime, zakasnelom osnivanju novog preduzeća ne ide u prilog ni to što od 1. januara naredne godine još 8.000 firmi u Srbiji će u okviru liberalizacije imati pravo da kupuje struju na slobodnom tržištu. Da li je samo pet i po meseci dovoljno za sprovođenje restrukturiranja, od koga u proteklih sedam godina, iako se znalo da nas sve ovo čeka, gotovo ništa nije urađeno. Primera radi, elektroprivreda u Hrvatskoj, gde je zaživela potpuna liberalizacija tržišta, izgubila je prošlog meseca na tenderu od slovenačke kompanije GEN-I pravo na snabdevanje 35 ministarstava i kancelarija državne uprave.

Unosno

Direktori pet distribucija traže, za početak, status lokalnih operatera, kako bi uz EPS snabdevanje mogli da vrše naplatu.

– Reč je o velikoj borbi koja se vodi oko toga ko će naplaćivati struju. To je ono što je najunosnije, jer operater može da odluči kome će tolerisati dug a kome neće, kome će dati duži rok za otplatu zaostalih računa, a ko na to ne može računati – kaže naš sagovornik.

Kome ide kajmak

– Postavlja se pitanje, ako naša nacionalna kompanija EPS snabdevanje ne bude u potpunosti spremna 1. januara, da li će u tom slučaju uspeti da se ravnopravno suprotstavi velikim stranim i domaćim trgovcima struje koji kao „zapeta puška“ čekaju ulazak na naše tržište. Sa stanovišta građana, s obzirom na to da je EPS državna firma, bolje je da poslove dobija ta kompanija, odnosno da novac od računa za struju ide njoj, jer će se u tom slučaju deo profita odlivati u državni budžet. A u uslovima tržišnih cena struje, a to vreme neumitno dolazi i u Srbiju, zarade će svakako biti. Pitanje je samo ko će pokupiti „kajmak“ – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari