Pravljenje zimnice u našim domaćinstvima deo je porodične tradicije. Dugotrajna letnja suša umanjila je rod paprike za 50 odsto, kaže za RTS agroekonomski analitičar Milan Prostran. Očekuje da će šteta preći milijardu evra.
Prostran kaže da je za ovu godinu karakteristično što je priprema zimnice započela mnogo ranije zbog ranog zrenja ratarskih i povrtarskih kultura.
Tako da umesto u septembru, ili do polovine oktobra, priprema zimnice počela je već od avgusta, kada su cene bile povoljnije.
Pošto je rod bio manji, trgovci i uvoznici zaradili su na paprici iz Severne Makedonije, a nešto je ulazilo i iz Albanije.
Prostran ističe da se slabiji rod povrća vidi po tome i što nema prodaje iz kamiona, na putevima i magistralama, već su to uglavnom pijace i trgovinski lanci koji su se, kako je primetio, bolje spremili ove godine nego ranije.
Napominje da tegla ajvara „po bakinom receptu“ neće više moći da se kupi po 500, 700 ili 800 dinara, dodajući da se u avgustu prodavao za 1.100 dinara.
Prostran kaže da je suša odnela ogroman rod ove godine, koji je manji od proseka za oko pedeset odsto.
Dodaje da bi šteta bila i mnogo veća da prvi deo godine nije bio nešto povoljniji.
Prema njegovim rečima, kulture zasejane prošle jeseni, strna žita, rano voće i povrće, bile su povoljnije što je malo amortizovalo ukupan rast cena poljoprivrednih proizvoda.
„Kada su u pitanju rane prolećne kulture, podbačaj je bio 20-30 odsto, dok će drugi deo godine koji nosi najveći deo proizvodnje u povrtarstvu i voćarstvu, prema prvim procenama, doneti štetu veću od milijardu evra“, naglašava Prostran.
On kaže da su septembarske kiše stigle kasno da bi uticale na poboljšanje roda.
One su, kako navodi, najvažnije pre svega za pripremu nove setve, jer poljoprivredna godina počinje krajem avgusta ili početkom septembra.
Ukazuje na to da je podbacio rod svih osnovnih povrtnih kultura – krompira, paprike, paradajza, krastavca i luka.
Prostran kaže da najkvalitetnije paprike na pijacama dostižu cenu od 350 dinara.
Što se tiče cena u supermarketima, Milan Prostran ističe da se, pre svega zbog dugogodišnjih ugovora koje imaju sa primarnim proizvođačima povrća, u industrijskoj preradi se mogu naći mnogo povoljnije cene.
Naglašava da cena tegle ajvara iz domaće radinosti može biti i tri puta veća od industrijskog.
Proizvođač paprike i ajvara Stevica Marković iz sela Brestovca kod Leskovca još nije započeo berbu iako je za ovaj period uobičajeno da je u toku druga ili treća berba.
„Sama godina je krenula vrlo loše. Mi smo već u aprilu imali preko 30 stepeni. Nicanje paprike je bilo otežano, mnogi nisu ni proizveli rasad, pa sam morao da ga kupujem“, navodi Marković.
Zbog previsokih temperatura biljka je da odbacila plod. Biljka u tim stresnim uslovima plod vidi kao strano telo, odbaci ga, tako da smo mi tek u julu dobili prve cvetove, a plod tek treba da počnemo da beremo, objašnjava Marković.
Kako je naglasio, za 15 godina koliko se bavi proizvodnjom paprike ne pamti ovakvu godinu. Dodaje da će rod pored toga što je prepolovljen biti i veoma loš.
Marković kaže da će ajvara biti samo za već poznate klijente.
Mirko Mišković iz Male Vranjske kod Šapca kaže da suša na njegovom gazdinstvu jedino nije bitno uticala na rod čeri paradajza, budući da je sazreo ranije.
„Jako rano je zasađen, u martu, tako da stigao na rod već u maju. Međutim, što se tiče sadnje u redovnim terminima, zametanje plodova je bilo jako loše što je umanjilo rod za 30 do 40 odsto“, kaže Mišković.
Kako je dodao, to se odrazilo i na rod kornišona zasađen početkom avgusta. Mišković ga prodaje naveliko po ceni od 150 do 180 dinara, dok na nekim tezgama kilogram dostiže i 400 dinara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.