Srbija i Rusija potpisale su juče sporazum o kreditu od 500 miliona dolara za podršku srpskom budžetu. Istovremeno, ministri prirodnih resursa Srbije Milan Bačević i pomoćnik ministra transporta Rusije Mihail Okulov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja.


Ministar privrede Mlađan Dinkić, koji je potpisao ugovor o kreditu, izjavio je za Danas da je dogovoreno i da Gasprom iz sopstvenih sredstava investira 1,7 milijardi evra u izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju, s tim što bi radovi trebalo da počnu u decembru ove godine.

– Umesto našeg učešća koje je bilo ranije planirano, na nivou od 30 odsto, oni bi finansirali celokupnu izgradnju, a naše učešće bi kasnije bilo isplaćeno iz dela buduće takse na tranzit gasa kroz Srbiju. Premijer Dačić i ja predložili smo premijeru Medvedevu i da nam se odobre odgovarajuće kvote za bescarinski izvoz automobila na rusko tržište. Kvote smo tražili i za šećer, sir i cigarete. Sa menadžmentom Sber banke dogovorili smo da znatno pojačaju finansiranje srpske privrede, a razgovarali smo i o mogućnosti da se obezbedi i posebna linija za finansiranje proizvodnje u Srbiji radi izvoza na rusko tržište. Inače izvoz iz Srbije u Rusiju je u prva dva meseca ove godine porastao čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Dinkić za naš list.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da su uslovi kredita za srpski budžet „dobri“. „Takve uslove skoro niko nema. Oni su niži od tržišnih“, rekao je Medvedev.

On je dodao da je Srbija „bila i ostala jedan od ključnih partnera“ Rusije, te da treba učiniti sve da se trgovinsko-ekonomska razmena dve zemlje vrati na pretkrizni nivo. Medvedev je takođe rekao da će Rusija razmotriti sve predloge Srbije za dalju saradnju.

„Želimo što bliže odnose sa našim najvećim prijateljem – Rusijom. Srbija može da ima za cilj da uđe u EU, ali ne sme nikada da zaboravi da je naš najveći prijatelj Rusija“, rekao je srpski premijer Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari