Stiže još jedan ozbiljan igrač u rudarstvu 1

– Hoćemo da krenemo brzo i za četiri do pet godina dobijemo rudnik bakra srednje veličine sa velikim sadržajem – kaže Pol Konibear, šef kanadske kompanije kojoj je američki Friport MekMoran prodao svoj udeo u pravima na istraživanje u rejonu „Čukaru peki“ kod Bora za neverovatnih 262,5 miliona dolara. U intervjuu koji je dao fabričkom glasilu RTB Bora, „Kolektivu“, Konibear ocenjuje da je Srbija danas progresivna zemlja u kojoj su uslovi rudarenja vrlo povoljni, a infrastruktura znatno poboljšana, te da srpska vlada pospešuje ulaganja i tako čini okruženje ozbiljnim i zrelim za izgradnju novog rudnika.

– Mislim da je ovo idealno za nas i da možemo da stvorimo veliku vrednost za sve postojeće deoničare. Srbija je sada veoma progresivna, infrastruktura je poboljšana, a ona koja postoji u okolini projekta „Timok“ je odlična i obimna, tako da za projekat neće biti potreban veliki kapital. Bio sam u decembru u Srbiji i veoma sam zadovoljan. Uslovi rudarenja su vrlo povoljni i srpska vlada pospešuje ulaganja. U Srbiji je mnogo pouzdanih izvođača, ekonomija je takođe progresivna, možda ne onoliko koliko u Evropskoj uniji, ali je okruženje veoma ozbiljno i zrelo za izgradnju rudnika. Borski region, gde se nalazi „Timok“, jeste oblast koja je vekovima poznata po eksploataciji rude. Grad Bor ima oko 50 hiljada stanovnika i nalazi se desetak kilometara odatle. U njemu već postoji veliki rudnik, a i topionica u čiju su rekonstrukciju poslednjih nekoliko godina bili uključeni SNC i EDC. Zato se podrazumeva da ćemo angažovati lokalne radnike jer oni već poznaju rudarstvo – kaže direktor i predsednik kanadske Lundin Majning kompanije Pol Konibear, dodajući da je Lundin odavno veoma zainteresovan za ovu lokaciju i pomno je prati od 2013. godine.

Podsećamo da sada već sasvim izvesna prodaja udela u pravima na istraživanje ruda u projektu „Timok“ nadomak Bora, u istočnu Srbiju dovodi još jednog velikog i ozbiljnog „igrača“ u oblasti rudarstva, kanadski Lundin Majning. Najveća rudarska kompanija u svetu, američki Friport, sadašnji je rukovodilac projekta i ima 55 odsto interesa u njemu, a transakcija započeta u prvoj dekadi marta obezbediće Lundin Majningu preostalih 45 odsto. Lundin će, prema sporazumu, steći sto procenata Friportovog interesa u gornjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ i 28 odsto u nižoj zoni. Kanadska kompanija finansiraće sve troškove za razvoj gornje zone, a obezbediće i dodatnih 20 miliona dolara za ugovorene radove u nižoj zoni dok se ne uradi studija izvodljivosti.

– Počinjemo sa gornjom zonom koja će biti rudnik srednje veličine sa visokim sadržajem bakra, a Friport ostaje u igri i zajedno sa njima nastavljamo istraživanja u nižoj zoni. Time se, zapravo, ubrzava ceo proces. Obe zone su podzemne i slične onima koje Lundin ima u Portugaliji, u rudnicima Nueves Corvo. Dakle, masivna sulfidna ležišta sa dubokim porfirnim bogatim delom zbog čega je Friport i dalje u igri – kaže Konibear.

S obzirom da još uvek postoji zabrinutost zbog cene bakra, zbog čega investitori i dalje imaju određena početna ograničenja, svetski analitičari projekat „Timok“ ocenjuju kao odlično i strateški dugoročno ležište.J.B.K.

Milionska ulaganja

Istraživanje koje su u rejonu „Čukaru peki“ nadomak Bora sproveli američki Friport i kanadski Reservoir Minerals, otkrila su do sada 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama u toni. Prema podacima koji su objavljeni prošle godine, odatle je moguće izvući 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. U istraživanje je dosad uloženo oko 60 miliona dolara, a pretpostavlja se da se Friport na prodaju udela u pravima na istraživanje u projektu „Timok“ odlučio kako bi pokrio deo troškova u ostalim rudnicima zbog naglog pada cene metala na svetskoj berzi, prenosi borski „Kolektiv“.

Novi rudnici donose i do pet milijardi dolara

Otvaranjem pet novih rudnika na postojećim ležištima, u Srbiju bi dovelo pet milijardi dolara direktnih investicija, oko 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta – izjavio je juče Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, na prvoj Srpsko-nordijskoj rudarskoj akademiji. On je dodao da je u Srbiji registrovano oko 320 rudarskih preduzeća, različite veličine i svojinskog kapitala, koja zapošljavaju 25.000 radnika, da zemlja raspolaže znatno većim geološkim resursima od aktivnih ležišta i eksploatacije, kao i da strateški planovi idu u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenje novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari