Stižu nova poskupljenja: U nekoliko gradova poskupljuje daljinsko grejanje od devet do 30 odsto 1Foto: Miroslav Dragojević

Toplane u pojedinim radovima Srbije, zbog rasta troškova poslovanja i cena energenata, već su povećale cene grejanja od jula ili avgusta do 30 odsto, a neke planiraju da to učine.

Nove cene mogu da očekuju građani Beograda jer su Beogradske elektrane uputile Sekretrijatu za energetiku zahtev za odobravanje cena toplotne energije za predstojeću sezonu 2024/2025 godinu i predložile poskupljenje za oko devet odsto.

Za naplatu po utrošku Beogradske elektrane su predložile da cena varijabilnog dela (energija) za stambeni prostor bude povećana sa 7,33 dinara po kilovatsatu (KWh) na 7,75 dinara po KWh, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Predlog za poskupljenje grejanja za poslovni prostor je sa 8,94 dinara po KWh na 9,46 dinara po KWh, bez PDV-a.

Beogradske elektrane su predložile da cena fiksnog dela (za snagu), kako za stambeni, tako i za poslovni prostor bude povećana sa 4.862,72 dinara po kilovatu godišnje, na 5.456,72 dinara.

Predlog te toplane je da se kod naplate prema zagrevanoj površini i instalisanoj snazi poveća godišnja cena za stambeni prostor sa 1.449,32 dinara po kvadratu na 1.578,67 dinara po kvadratu, bez PDV-a ili za 8,92 odsto.

Beogradske elektrane su predložile i da se naplata prema zagrevanoj površini za poslovni prostor poveća sa 14.978,29 dinara po KW godišnje, bez PDV-a ili 8,93 odsto.

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da je to javno preduzeće bilo prinuđeno da poveća cene grejanja 30 odsto od 1. jula, jer greje 24 sata dnevno, a poskupeli su energenti.

Grejanje je, kako je rekao, sa 105 dinara poskupelo na 125 dinara sa PDV-om.

Direktor toplane u Čačku Danko Ćalović rekao je da je fiksni deo u ceni, koji obuhvata troškove poslovanja povećan, a varijabilni koji zavisi od energenata i čije je učešće u ceni 70 odsto, smanjen.

„To znači da građani koji budu imali veću potrošnju toplotna energija će im biti jeftinija. Ako im potronja bude ista kao i prošle godine, račun i pored poskupljenja, može da bude manji oko tri-četiri odsto“, rekao je Ćalović.

Podsetio je da je u poslednje tri i po godine od početka rata u Ukrajini gas poskupeo za toplanu 212 odsto, a struja oko 200 odsto i da toplana pokušava da stabilizuje poslovanje smanjenjem troškova, a ne samo povećanjem cena.

On je naveo da u poslednjih 15-20 godina ta toplana nije dobijala subvencije za likvidnost od lokalne samouprave kao mnoge elektrane u Srbiji, već isključivo prihode ostvaruje iz poslovanja.

Direktor JKP Subotičke toplane Saša Petković kazao je da u ovom trenutku ne planiraju da povećavaju cene grejanja, ali da su jedna od četiri elektrane, od 60 u Srbiji, koja ima najniže cene grejanje i ako ove zime temperature budu visoke i ne budu grejali i to naplaćivali da će imati problem, jer treba „pokriti“ fiksne troškove poslovanja.

Petković je rekao da je cena grejanja te toplane 6,67 dinara po kilovatu satu, a da je fiksni deo u ukupnoj ceni 35,9 dinara po kvadratu.

Grejna sezona u Beogradu počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu manju od 12 Celzijusovih stepeni, a sličan kalendar primenjuju i ostele toplane u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari