Početkom februara Poreska uprava Srbije objaviće spisak sa nazivima i imenima 1.500 najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Kako za Danas kaže direktor Regionalnog centra za Vojvodinu i pomoćnik generalnog direktora Poreske uprave Srbije Zoran Radoman, na spisku će se naći 500 preduzeća, 500 preduzetnika i 500 fizičkih lica. Početkom godine poreznici su objavili spisak na kome je 300 najvećih dužnika.


– Na spisku se nalaze 72 dužnika iz Vojvodine, što je oko 25 odsto, ali suma koju duguju je 9,74 odsto ukupnog duga. Nakon objavljivanja prvog spiska, neke javne ličnosti su negirale dug, drugi su rekli da nisu dobili rešenja, ali to nije istina. Od 72 najveća dužnika iz Vojvodine, imali smo samo jednu grešku, i to zbog softvera. Reč je o jednom pokojniku iz Žablja. Mi smo grešku priznali, skinuli njegovo ime sa spiska, a ja sam se lično njegovom unuku izvinio – kaže Radoman. On kaže da je poreska disciplina u Vojvodini viša u odnosu na državni prosek.

– U prošloj godini smo na ime PDV-a, poreza i doprinosa na plate i akciza, u Vojvodini naplatili 113 milijardi dinara. Ali u pokrajinsku poresku jurisdikciju ne potpada 110 velikih vojvođanskih poreskih obveznika, od 400 koliko ih je u celoj državi, koje kontroliše Centar za velike poreske obveznike. Radi se o NIS-u, Elektrovojvodini, Srbijagasu, kompaniji Karlsberg, Apatinskoj pivari, Sintelonu, Minakvi, MK komercu… Poreska disciplina je ista danas i 2008. godine, pre izbijanja krize, ali su mogućnosti obveznika smanjene. Zbog toga je neefikasna naplata – objašnjava on. Radoman kaže i da Poreska uprava nema mehanizam kompenzacije duga države prema privredi kroz umanjenje poreza.

– Takva mogućnost postoji, ali to ne ide preko Poreske uprave nego preko Vlade Srbije. Sigurno je da su država i razni njeni organi veliki dužnici. Ali, istovremeno, privrednici se utrkuju da posluju sa državom, jer znaju da će kad-tad naplatiti posao – kaže Radoman. Brojni privrednici tražili su da se ukine praksa naplate PDV-a odmah nakon izdavanja računa, što guši privredu. Međutim, Radoman kaže da takva inicijativa neće proći.

– U tom slučaju broj zloupotreba bi se višestruko povećao, jer bi većina privrednih subjekata kompenzovala. Sistem naplate po izdavanju računa je na snazi i u zemljama EU – kaže Radoman.

Među dužnicima i bivši ministar

Na objavljenom spisku poreskih dužnika nalazi se i nekadašnji ministar lokalne samouprave i obrazovanja Zoran Lončar, koji je ministrovao u Vladi Vojislava Koštunice. Njega poreznici terete za dug od 35,2 miliona dinara. On je pokrenuo spor pred Upravnim sudom, a nakon pravosnažne presude znaće da li bivši ministar treba da plati ovaj poreski dug ili ne. Lončar je docent na predmetu Upravno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari