Jedina referentna laboratorija Evropske unije navela je da 31,25 odsto uzoraka mleka iz Srbije ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU, a nijedan u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, objavilo je sinoć Ministarstvo poljoprivrede. U EU je dozvoljeno do 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, a u Srbiji do 0,5 mikrograma.


Analizu spornih uzoraka mleka je uradila laboratorija RIKILT Vageningen iz Holandije. To su prozvodi povučeni iz prodavnica u Srbiji 19. februara. „Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU, biće vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom“, saopštilo je Ministarstvo.

Uprkos takvim vestima, šteta izazvana zpovišenim nivoom aflatoksina u stočnoj hrani i kukuruzu tek će se meriti. „Zbog afere sa aflatoksinom zainteresovanost stranih kupaca za kukuruz iz Srbije potpuno je nestala“, izjavio je juče direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

On je izneo procenu da je cena kukuruza pala na najnižu vrednost i da se neće više smanjivati. „Zaraženost kukuruza je bukvalno stopirala sve izvozne aranžmane. Kada je reč o ceni, ona trenutno kotira na granici 20 dinara po kilogramu bez PDV-a“, rekao je Galetin.

Farmama sirovog mleka koje su privremeno isključene iz otkupnih linija juče je iz robnih rezervi počela distribucija 300 kilograma zdravog kukuruza po muznom grlu, kao i odgovarajuća količina zeolita kako bi se u kratkom roku podigao kvalitet stočne hrane i mleka. Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je između ostalog i zaključak za interventnu pomoć farmama od kojih se, po rešenju republičkog veterinarskog inspektora, ne vrši otkup mleka.

– Gotovo trećina kukuruza u robnim rezervama sadrži aflatoksin, ali se iz tih rezervi potrošačima isporučuje isključivo zdrav kukuruz. Skoro trećina kukuruza koji smo otkupili na domaćem tržištu sadrži aflatoksin, ali situacija nije alarmantna – izjavio je juče direktor Robnih rezervi Goran Tasić. On je istakao da je taj kukuruz zatvoren u ćelije i da će se tretirati tako da bude spreman za upotrebu.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da još nije procenjeno kolika je šteta države zbog problema sa pojavom povišenog nivoa aflatoksina u mleku. Ipak, u ovom trenutku razmatra se mogućnost postepene primene smanjivanja dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović. On je rekao da Evropska unija Srbiju ne obavezuje dokad mora da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku smanji na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu. Golubović je dodao da svaka zemlja mora da proceni do kog vremena treba da dozvoljeno prisustvo aflatoskina svede na nivo koji propisuje EU, ali da to, kako je napomenuo, mora da bude „vezano sa realnim životom“. On je podsetio da svaka zemlja prilikom ulaska u EU mora da ima standarde i usklađene procedure sa evropskim normama.

Kako je dodao Golubović, trenutno se na terenu procenjuje da li postoji potreba da se postepeno primenjuje pravilnik o prisustvu aflatoksina u mleku.

– Upravo se vrši kontrola na terenu preko uprava za veterinu i za zaštitu bilja i videćemo da li treba da se da vremenski period u kome će biti smanjivano prisustvo aflatoskina u mleku, na 0,05 – rekao je Golubović.

On je kazao i da se vrši usklađivanje pravilnika o prisustvu aflatoksina u hrani za stoku naglašavajući da će se ovog puta vršiti prava harmonizacija sa EU, a u skladu sa interesima proizvođača mleka i stoke u Srbiji. Prema Golubovićevim rečima, sve količine mleka sa povišenim nivoom aflatoksina biće pravilno uništene. Određene količine, za koje analize pokažu da je moguće, biće pretvorene u mleko u prahu, koje pomešano sa zeolitom može da se koristi kao stočna hrana, dodao je Golubović. On je kazao da će se pretvaranja u mleko u prahu raditi u mlekarama u Subotici i Zaječaru. „Ako je nivo aflatoksina u mleku visok, te količine će ići na uništavanje i spaljivanje u skladu sa standardima EU“, naglasio je Golubović.

Počele i smene

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Vladi Srbije predlog za smenu dva funkcionera i to iz Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja a zbog problema sa mlekom i afere sa aflatoksinom. Kako je navelo to ministarstvo, predloženo je da bude smenjen v.d. direktora Uprave za veterinu Ivan Sočo i direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Boćanski. Ostale najavljene promene, kako se podvlači, izvršiće novi direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je pre tri dana najavio smenu bar četiri osobe zbog afere sa zatrovanim mlekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari