"Što se nas tiče, on je dobio otkaz kao ministar": Sedam poljoprivrednih udruženja ponovo nezadovoljni nakon sastanka sa Martinovićem 1Foto: Iva Petrović/MPŠV

Sve što je dogovoreno prošle godine sa prethodnom ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković novi ministar Aleksandar Martinović ne može da ispuni, ali je rečeno da Ministarstvo ima dobru volju, izjavio je danas poljoprivrednik Milan Pajić nakon sastanka sedam poljoprivrednih udruženja sa Martinovićem.

Prema Pantićevim rečima, na današnjem sastanku nisu dobili nikakve garancije i sad čekaju „javno slušanje i rebalans budžeta“.

„Sad ćemo morati da rešavamo probleme koje smo već jednom rešili i za mene je to ponižavajuće i ja sam ministru rekao da su seljaci nezadovoljni takvim radom Ministarstva i nema potrebe da nas predstavlja. Što se nas tiče, on je dobio otkaz kao ministar“, rekao je Pajić.

Na pitanje kakva su očekivanja i šta će se dalje dešavati, Pajić je odgovorio da ne zna, ali da će i dalje razgovarati i da će uvek razgovarati.

On je dodao da će nastaviti sa pregovorima ukoliko postoje rešenja, ali da to ne može da ide u nedogled.

„Jesmo za rešenja i uvek ćemo razgovarati, a ukoliko Martinović to ne može da reši, neka reši neko ko je iznad njega“, izjavio je Pajić.

Upitan kako komentariše to što je Ministarstvo na sajtu objavilo saopštenje sa sastanka pre nego što je sastanak završen, Pajić je uzvratio da se to saopštenje ne odnosi na njih.

„Mi smo znali da će biti tih zahvaljivanja u saopštenju i to je odrađeno tako da ta neka udruženja budu kad smo i mi na sastanku i da budu puštene dve različite izjave“, objasnio je Pajić.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da se na sastanku nije desilo „ništa bitno sa čim bi mogao da izađe ispred ljudi“ i da Martinovićeva dobra volja njima ne znači ništa.

On je istakao da ne polažu samo udruženja pravo da brane zahteve, već da mogu da se priključe svi poljoprivrednici.

Savić je objasnio da su poljoprivrenici tokom protesta u novembru prošle godine „džaba spavali u traktorima na barikadama“ i da je neophodno da se okupi veći broj poljoprivrednika da bi Ministarstvo ispunilo njihove zahteve.

„Ukoliko nisu imali novac, nije trebali ni da obećaju, a mi smo u novembru povukli traktore sa barikada jer smo dobili obećanja, ali očigledno je da su ta obećanja bila lažna“, naglasio je Savić.

Sastanku sa Martinovićem prisustvovali su predstavnici udruženjima poljoprivrednika „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački Ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“,“Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“,“ Severni Banat“ Kikinda.

Poljoprivredici su tražeili isplatu subvencija od 17.000 dinara za sertifikovano seme, upis parcela na osnovu izjave, subvencije od 100.000 dinara za junice, stopiranje nekontrolisanog uvoza mleka i regulisanje robne berze.

U novembru 2023 godine poljoprivrednici su u dvodnevnom protestu blokirali puteve, a nakon obećanja tadašnje ministarke Jelena Tanasković da će biti ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren, protesti su obustavljeni.

Šta je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede?

Današnji sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja započet je pozivom ministra upućenog sagovornicima da uzmu učešće u javnom slušanju koje će Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije uskoro organizovati na temu rekonfiguracije podsticaja iz budžeta Republike Srbije, jer je, kako je ministar naveo, to dobar i konstruktivan put da se nađe adekvatan način za ispunjenje zahteva koje su izneli, saopšteno je.

Martinović je još jednom podvukao da javno slušanje prethodi rebalansu budžeta Republike Srbije za 2024. godinu, te da bi bilo korisno da u njemu učestvuje što veći broj poljoprivrednih proizvođača, kako bi, kroz međusobnu saradnju i razgovor, zajedno uredili agrarni budžet, tako da svi budu zadovoljni.

Dodao je da Ministarstvo poljoprivrede ima dobru volju da izađe u susret svim proizvođačima, da ima konkretne ideje za unapređenje srpske poljoprivrede, te da je plan da se u budućnosti prate određeni ciklusi u proizvodnji i realizacija agrarnog budžeta, a da se javna slušanja organizuju dva puta godišnje, sa ciljem da se nađu najbolja moguća rešenja za sve poljoprivrednike.

On je istakao da su proizvođači i država na istoj strani, na strani poljoprivrede, te podsetio sagovornike da im Ministarstvo poljoprivrede stoji na raspolaganju za razgovor, ali, prema njegovim rečima, da bi se došlo do sistemskih rešenja, neophodno je da se sprovedu sve zakonske procedure i da postoji obostrano razumevanje i volja za dijalogom.

Današnjem sastanku su ispred Udruženja poljoprivrednika Stig Požarevac prisustvovali Nedeljko Savić i Ivan Miljojković, u ime Udruženja proizvođača mleka Naše mleko Dejan Trajković i Milan Pajić, iz Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Ivan Pavlović i Đorđe Stefanović, ispred Udruženja Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije Zlatko Kokanović i Dragan Filipović, u ime Udruženja Složni Pidikanci Jovan Jovanov, dok su iz Udruženja poljoprivrednika Severni Banat – Kikinda prisutni bili Radomir Krnić i Mirko Miškeljin.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prisutni su bili državna sekretarka Livija Pavićević, pomoćnici ministra poljoprivrede Nenad Katanić i Milica Neđić, direktori Uprave za veterine i Uprave za agrarna plaćanja Živko Matijević i Slobodan Nikolovski, kao i pomoćnik ministra finansija Darko Komnenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari