Stočari prete prosipanjem stajnjaka po drumovima: Stekli smo utisak da Vlada ne želi da oživljava stočarstvo 1Foto: Shutterstock/bibiphoto

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je danas da su predstavnici tri udruženja stočara razgovarali sa savetnicima premijera i predsednika Srbije i ispostavili više zahteva, a ako oni za deset dana ne budu ispunjeni, pozvaće stočare da prosipaju stajnjak po drumovima.

On je rekao da sastanku u Vladi Srbije zbog infekcije korona virusom nije prisustvovao premijer Miloš Vučević, već njegov savetnik Danilo Golubović i šef kabineta Žarko Mićin, kao i savetnik predsednika Srbije Dragan Glamočić, a Ministarstvo poljoprivrede nije imalo predstavnika.

Osim predstavnika Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije u razgovoru su učestvovali i predstavnici Udruženja odgajivača goveda Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda, rase „limuzin“.

„Iz razgovora smo stekli utisak da Vlada ne želi da oživljava stočarstvo i da ne želi da realizuje obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o podsticajima ovoj grani poljoprivrede“, rekao je Palamarević za Betu posle sastanka.

Dodao je da sredstva koja su opredeljena za subvencije za biljnu proizvodnju vode stočarstvo u „dalju propast“.

Palamarević je rekao da u „Ministarstvu poljoprivrede vlada neznanje, a rezultat toga je da je u ovoj godini za 600 miliona evra uvezeno mleka, mesa i proizvoda od tih sirovina“.

On je rekao da su predstavnici tih udruženja zatražili da se povećaju subvencije za domaće junice sa sadašnjih 40.000 dinara, na 150.000 dinara, a za priplodne krave sa sadašnjih 40.000 dinara na 55.000 dinara, „kako je Vučić obećao“.

Na listi zahteva je i povraćaj stočarima akcize za 130 litara dizela po hektaru i uvođenje subvencija za livade od 35.000 dinara po hektaru.

Među zahtevima je i podrška resornog ministarstva za investicije u farme goveda.

Stočari su zatražili i da se definiše status poljoprivrednika i iščisti registar goveda od „lažnih“ grla, kao i da se reguliše radni odnos žena koje rade na poslovima muže krava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari