Veće subvencije, podsticaj mladih, definicija poljoprivrednika: Koje zahteve su stočari izneli pred ministra Martinovića? 1Foto: Shutterstock/TORWAISTUDIO

Predstavnici udruženja stočara sastali su se danas sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, gde su izneli zahteve za povećanje subvencija i definisanje statusa poljoprivrednog proizvođača.

Kako za naš list kaže pedsednk Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević, ministar je najavio da će njihovi zahtevi biti uzeti u obzir i da je država svesna situacije u ovoj grani poljoprivrede.

„Naš zadatak je bio da predočimo realno stanje u govedarstvu, i da je to linija gde država, ako želi da sprovodi bilo kakvu agrarnu reformu, mora da radi na podizanju brojčanog stanja grla na terenu. Dali smo konkretne predloge šta treba da se uradi ako Srbija želi da ide u pravcu da ima dovoljno stoke. Na prvom mestu, država mora da „očisti“ registar goveda i obriše netačne podatke, te da donese plan za strategiju i razvoj govedarstva. Predložili smo i da se subvencioniše odgajanje junica u sopstvenim štalama, i da subvencije za prvotelke ne budu 40.000 već 150.000 dinara da bi se u naredne tri godine značajnije podizao broj grla“, pojašnjava Palamarević.

On dodaje da su predstavnici udruženja tražili i da se uradi regionalizacija, odnosno da subvencija ne bude univerzalna za sve proizvođače, dok se tereni na kojima ljudi opstaju značajno razlikuju.

„U određenim delovima uslovi su značajno teži nego u drugim delovima Srbije. Takođe, potrebna je definicija, da se jasno zna šta je poljoprivrednik. Da je to čovek koji se bavi isključivo poljoprivredom, a ne gospoda koja su u gradovima preduzetnici, advokati, carinici, a kupuju zemlju i bave se poljoprivredom na ove ili one načine, i tako pljačkaju budžet koji je namenjen ljudima koji zaista žive od poljoprivrede“, podvlači on.

Kao bitno ističe da u narednom periodu država mora usmeriti sredstva i pažnju isključivo na investicije kod mladih proizvođača koji su ostali u selima.

„Ministar je to prihvatio i shvatio, i rekao da će se, u skladu sa sredstvima, truditi da izađu u susret stočarima. Takođe, kada je reč o isplati genetike po grlu ove godine, kazao je da su zahtevi krenuli da se obrađuju, i da će u narednih 25 dana svi podaci biti sređeni, pa da će krenuti isplata subvencija“, zaključuje Palamarević.

Podsećamo, sastanku su ispred Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga prisustvovali Goran Vasić i Miloš Galonić, ispred Udruženja odgajivača goveda rase Limuzin Srbije prisustvovao je Miroslav Kiš, dok je u ime Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije prisutan bio Milija Palamarević.

U razgovoru su, kako piše agencija Beta, pored ministra Martinovića, učestvovali državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Livija Pavićević, pomoćnici ministra Nenad Katanić i Milica Neđić, direktori Uprave za veterinu i Uprave za agrarna plaćanja Živko Matijević i Slobodan Nikolovski, kao i Nenad Terzić iz Sektora za agrarnu politiku Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari