Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav B. Stojković saslušan je 22. februara pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po zahtevu tužilaštva, nakon čega je doneto rešenje o sprovođenju istrage protiv njega, saznaje Danas nezvanično iz pravosudnih izvora. Iako je saslušanje bilo zakazano za 27. mart, sudija je u prisustvu advokata otišao ranije da pruži informacije o sumnjama tužilaštva.


Sudija Stojković je osumnjičen da je namerno u iskrivljenom svetlu prikazao činjenice kako bi sebi pribavio korist, i to tako što je svom sada pokojnom prijatelju Dragomiru Armušu za zalog na zajam od 55.000 evra, dao sliku Amadea Modiljanija, koja se kasnije, po navodima tužilaštva, pokazala kao falsifikat. Kao razlog pozajmice sudija je naveo lečenje, a u iskazu da je verovao da je reč o originalu i da je i sam obmanut.

– Reč je o olako donetom rešenju o sprovođenju istrage, što je izgleda u poslednje vreme postao čest manir našeg pravosuđa. Jer, rešenje je doneto bez ikakvog dokaza o tome da li je reč o originalnoj slici ili ne, ili o načinu na koji se utvrđuje originalnost umetničkog dela. Ne postoji dokument nijedne zvanične institucije o tome, muzeja ili kustosa, niti je zatražen, kao ni stručno mišljenje – kaže Stojkovićev advokat Veselin Cerović upitan da za naš list prokomentariše ovaj slučaj.

Prema njegovim rečima, sud uopšte nije uzeo u obzir da je reč o specifičnom slikaru, o originalnosti čijih dela se, zbog njegove specifične biografije, kao relevantna uzima Fondacija Modiljani u Italiji. Modiljani, italijanski slikar jevrejskog porekla, živeo je kratko, burno i dramatično, i postao je slavan tek nakon smrti 1920. u Parizu, te među kolekcionarima i dalje postoje sporovi povodom originalnosti slika, skulptura i crteža koji mu se pripisuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari