Stopa nezaposlenosti mladih u EU 13 odsto 1Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 29 godina u EU pala je na 13 odsto prošle godine, sa 13,3 odsto koliko je bila godinu dana ranije.

Kriza izazvana pandemijom virusa korona uticala je na nezaposlenost mladih, koja je 2020. porasla za 1,4 odsto, objavio je Eurostat.

Najniže stope nezaposlenosti mladih u 2021. zabeležene su u istočnim regionima EU, u četiri regiona u Češkoj, tri regiona u Mađarskoj, uključujući Budimpeštu (4,8 odsto) i region Velikopolje u Poljskoj (četiri odsto).

Visoke stope nezaposlenosti mladih bile su u južnoj Evropi. U 23 regiona na jugu EU u kojima najmanje 30 odsto radne snage ima 15 do 29 godina – bilo je nezaposleno.

Stopa nezaposlenosti mladih bila je veća od 40 odsto u dva regiona u Španiji, Ciudade Autonoma de Seuta čak 56 odsto i Ciudade Autonoma de Melilla (41,9 odsto), potom tri grčka regiona, kao i Majot (43 odsto) u Francuskoj i Sicilija (40,1 odsto) u Italiji.

U gotovo polovini od 192 regiona, koje je Eurostat analizirao, stopa nezaposlenosti mladih bila je najmanje dvostruko veća od ukupne stope nezaposlenosti.

Najveći odnos ove dve stope zabeležen je u Vestu u Rumuniji, gde je stopa nezaposlenosti mladih bila 3,5 puta veća od ukupne stope nezaposlenosti, dok su relativno visoki odnosi zabeleženi u još dva regiona, ali i delovima Italije i Belgije.

Najveće stope nezaposlenosti su zabeležene u južnim i najudaljenijim regionima EU, regionalne stope nezaposlenosti od najmanje 14,5 odsto zabeležene su u devet od 13 regiona Grčke, ali i osam regiona Španije, i u po četiri regiona u Francuskoj i Italiji.

Najniže stope nezaposlenosti poršle godine bile su u dva regiona Češke od kojih je jedan i Prag, dva u u Mađarskoj, tri u Poljskoj. U svim ovim regionima stopa nezaposlenosti bila je od 2,1 do 2,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari