Američka vlada se sprema da uloži stotine milijardi dolara za otkup vrednosnih papira vezanih za loše stambene kredite da bi spasla banke od nenaplativog hipotekarnog duga, kao najnoviju u nizu mera preduzetih da se zemlja izbavi iz finansijske krize. Američki zakonodavci su obećali da će brzo usvojiti vladin plan sanacije takozvanih toksičnih zajmova, a vrednost plana se procenjuje na između 500 i 800 milijardi dolara.

Ovaj potez je usledio posle nedelje koja se smatra najtežom na finansijskim tržistima od Velike depresije tridesetih godina prošlog veka, i koja je pretila opstanku nacionalnih privreda i svetskog bankarskog sistema. Ovog meseca američka vlada već je morala da preuzme hipotekarne kompanije Fani Me i Fredi Mak da bi ih spasla, kao i da uskoči da pomogne vodećoj osiguravajućoj kući AIG, dok je četvrta najveća banka u Americi Liman Braders bankrotirala. Ovo se desilo samo šest meseci pošto je vlada intervenisala da spase banku Ber Sterns. Finansijska tržišta su uperila pogled na Vašington gde se ovog vikenda sastaju zvaničnici, uključujući administraciju predsednika Džordža Buša, Kongres i Federalne rezerve da izrade više planova čiji je cilj da povrate poverenje u uzdrmana finansijska tržišta. Na vest o planiranim merama američke vlade deonice na američkoj berzi su odmah skočile, a Dau Džouns indeks je juče završio u plus 3,4 odsto. Druge svetske berze su isto pozitivno reagovale na te vesti i značajno porasle. Američki sekretar za finansije Henri Paulson je rekao da još mora da se radi da bi se usvojile „odlučne mere da se fundamentalno i sveobuhvatno reši glavni uzrok krize finansijskog sistema“. „Savezna vlada mora da primeni program da ukloni ovu nelikvidnu imovinu koja opterećuje naše finansijske institucije i preti našoj privredi“, rekao je Polson. Banke na međunarodnom nivou su imale preko 500 miliona dolara otpisa dugova i gubitaka od kada je počela kreditna kriza pre nešto više od godinu dana. Vladini zvaničnici su naznačili da su spremni da učine šta se može da se spreči da neka vodeća finansijska institucija propadne i poremeti tržista.

Očekuje se da će plan vlade biti poslat Kongresu na usvajanje ovog vikenda. Kritičari smatraju da američka vlada ide predaleko da bi spasla finansijski sektor, iako su i republikanci i demokrate u Kongresu naznačile da će podržati Belu kuću i glasati za plan. „Slobodno tržište je mrtvo u Americi“, rekao je senator Džim Baning iz Kentakija, inače član Bušove republikanske stranke, i dodao da će se ovim merama „oduzeti slobodno tržište i uvesti socijalizam u Americi“. Buš i drugi zvaničnici, međutim, smatraju da će ovaj plan dozvoliti finansijskim institucijama da nastave da odobravaju zajmove i da će se time povratiti poverenje u finansijski sistem. „Na duge staze Amerikanci imaju razloga da imaju poverenje u našu ekonomsku snagu. Kao što smo više puta videli tokom poslednjih osam godina, mi imamo fleksibilan i otporan sistem koji apsorbuje izazove, pravi korekcije i oporavlja se“, rekao je Buš. Američki predsednik objasnio je u obraćanju ispred Bele kuće da je plan njegove administracije da izbave zemlju iz finansijske krize „masivan zato što je i problem masivan“. Finansijska kriza je stvorila „ogroman sistemski rizik koji je zahtevao snažan odgovor i Kongres je to shvatio“, rekao je Buš. On je dodao da su mu stručnjaci objasnili da su finansijski problemi toliko veliki i rasprostranjeni pa je „odlučio da deluje, i to smelo“. Prema tom planu vlada dobija široka ovlašćenja da otkupi nenaplative dugove od bilo koje američke finansijske institucije tokom naredne dve godine. Vlada takođe treba da odobri povećanje limita nacionalnog duga sa 10,6 biliona na 11,3 biliona dolara, čime se daje prostor za taj otkup. Buš je rekao da je bio zabrinut da bi problemi „mogli da se preliju na celu privredu“ i da pogode i obične građane. „Rizik nečinjenja je bio daleko veći nego rizik usvajanja ovog paketa, i tokom vremena dobićemo veliki deo ovog novca natrag“, rekao je Buš. On je naglasio da su „ljudi počeli da sumnjaju u naš sistem i počeli da gube poverenje“. “ Zvaničnici se nadaju da bi ovaj paket pomoći Kongres mogao da ga usvoji do kraja nedelje.

 

Obama podržava vladin plan sanacije

Majami – Kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Barak Obama podržao je napore administracije u Vašingtonu usmerene na stabilizovanje finansijskih prilika u zemlji posle poremećaja na berzi u Vol stritu. Obama je pohvalio mere koje su preduzeli ministar finansija Henri Polsen i guverner Ben Bernanke kako bi spasili velike finansijske kuće i tržište kredita održali solventnim. Senator iz Ilinojisa naveo je da, prema njegovom mišljenju, treba primeniti još snažnije mere, ali je dodao da ne želi da otkriva detalje svog plana sve dok vlada i Kongres ne završe svoj predlog o konsolidaciji berze, koji bi mogao da košta više stotina milijardi dolara. „To se ne radi za jedan dan. To moramo da uradimo na pametan, sistematičan i promišljen način“, rekao je Obama novinarima posle sastanka sa svojim savetnicima u Majamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari