Ministarstvo ekonomije demantovalo je juče tvrdnju ministarke Aleksandre Smiljanić da Ministarstvo za telekomunikacije nije bilo konsultovano u pripremama za projekat izgradnje tehnološkog parka u Inđiji.
– Iznenađeni smo izjavom ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandre Smiljanić da ministarstvo kojem je na čelu nije uključeno u projekat izgradnje najvećeg tehnološkog parka u Evropi koji indijska kompanija Embasi grup namerava da izgradi u Inđiji.

Ministarstvo ekonomije demantovalo je juče tvrdnju ministarke Aleksandre Smiljanić da Ministarstvo za telekomunikacije nije bilo konsultovano u pripremama za projekat izgradnje tehnološkog parka u Inđiji.
– Iznenađeni smo izjavom ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandre Smiljanić da ministarstvo kojem je na čelu nije uključeno u projekat izgradnje najvećeg tehnološkog parka u Evropi koji indijska kompanija Embasi grup namerava da izgradi u Inđiji. Ministarka Smiljanić je 9. jula prisustvovala sastanku s predstavnicima Embasi grupe i tom prilikom podržala projekat. Njena jedina zamerka vezana je za problem provetravanja prostorija, pa je tražila da se ne ugrađuju hermetički zatvoreni prozori već oni koji se mogu otvarati, kako klima uređaji ne bi predstavljala jedinu mogućnost rashlađivanja prostorija. Njena primedba je i usvojena – rekla je za Danas Jasna Matić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Tehnološki parkovi biznis oaza za svetske kompanije

– Tokom posete Indiji imala sam priliku da obiđem dva velika tehnološka parka koje je izgradila Embasi grup i da se uverim da je zaista reč o velelepnim poslovnim kompleksima. Svaki ima oko 20 moderno uređenih zgrada sa po pet do šest spratova, a između njih se nalaze fontane okružene palmama, što stvara prijatan ambijent za rad i odmor tokom pauza. Klijenti Embasi grup u Indiji su najuspešnije svetske kompanije, kao što su IBM, Simens i mnoge druge – ističe Jasna Matić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.

Ona smatra da je do promene mišljenja nadležnih u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo došlo zbog straha domaće IT industrije od konkurencije iz inostranstva koja će dovesti i do povećanja cene radne snage.
– Smatramo da je strah bezrazložan jer investicije iz inostranstva samo mogu da koriste Srbiji i razvoju domaće privrede. Izgradnja tehnološkog parka u Inđiji će omogućiti i otvaranje novih radnih mesta. To je posebno značajno zbog toga što će posao u zemlji moći da nađu mladi stručnjaci u oblasti IT tehnologija i finansija od kojih u ovom trenutku većina zaposlenje traži u inostranstvu, jer ovde ne mogu da nađu posao u struci. Svi oni imaće priliku da konkurišu za zaposlenje u kompanijama koje će otvoriti svoje filijale u tehnološkom parku u Inđiji, jer će svakako postojati potreba za njihovim angažovanjem – tvrdi Jasna Matić.
Predsednik opštine Inđija Goran Ješić takođe izražava čuđenje zbog izjave ministarke Aleksandre Smiljanić. On je za Danas izjavio da se nada da će nesporazumi koji postoje biti rešeni tokom naredne sedmice, kada je planiran još jedan sastanak kojem će, pored njega i ministarke, prisustvovati i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Komentarišući primedbe o tome da li će biti mesta za smeštaj ljudi iz zemlje i inostranstva koji dođu u Inđiju da bi radili u tehnološkom parku, Ješić objašnjava da će oni biti smešteni u rezidencijalnoj četvrti koja se gradi na tri kilometra od samog tehnološkog parka. Stambeno naselje, u kojem će se nalaziti vrtić i tržni centar, izgradiće se na površini od 50 hektara.
– Računamo da će, pored zaposlenih u tehnološkom parku, stanovnici rezidencijalnog naselja biti i predstavnici velikih svetskih kompanija koji su poslovno prisutni u našoj zemlji, pošto je na zapadu trend da biznismeni žive van velikih gradova, ali u njihovoj neposrednoj blizini. Inđija, koja je na pola sata vožnje i od Beograda i od Novog Sada, idealno je mesto za tako nešto – zaključuje Ješić.
U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo nisu želeli da detaljnije obrazlože rezerve koje imaju prema projektu izgradnje tehnološkog parka u Inđiji, ističući da je to učinjeno pre dva dana u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari