Jedan od nekadašnjih generalnih direktora Zastave Oružja i dvojica bivših rukovodilaca tehnologije i proizvodnje u toj fabrici, angažovani su u mojkovačkom oružarskom preduzeću Tara (do osamostaljenja Crne Gore to preduzeće je poslovalo u sastavu valjevskog Krušika, pod imenom Krušik – 4. novembar).

U Zastavi Oružju upozoravaju da imaju informacije da su trojica bivših rukovodilaca te fabrike, od kojih su dvojica napustila preduzeće uz pozamašne otpremnine, u mojkovačkoj firmi angažovani na razvoju proizvodnje cevi za vojno naoružanje, pa otuda s razlogom strahuju od nelegalnog transfera tehnologije iz kragujevačke u crnogorsku vojnu industriju. „Proizvodnja cevi je najkompleksniji posao u svakoj vojnoj industriji i zato opravdano strahujemo da će crnogorska vojna industrija, uz pomoćnaših stručnjaka, da ovlada tom tehnologijom, i da ćemo se uskoro suočiti sa konkurencijom u neposrednom okruženju, što nikako nije dobro ni za državu, ni za našu fabriku“, kažu za Danas u Zastavi Oružju, naglašavajući da bi nadležni državni organi trebalo da reaguju i da spreče eventualni transfer tehnologije.

U mojkovačkoj fabrici juče nisu želeli ni da potvrde, ni da demantuju informaciju o angažovanju trojice kragujevačkih stručnjaka. „Nemamo ovlašćenja da u vezi s tim dajemo bilo kakve izjave“, rekao je juče za naš list jedan od dvojice izvršnih direktora Tare, napominjući da ta firma ima dva preduzeća, odnosno civilni i vojni proizvodni program, čiji je intenzitet „malo pojačan“.

Jedan od doskorašnjih direktora Zastave Oružja smatra da radni angažman trojice bivših rukovodilaca kragujevačke fabrike u Crnoj Gori nije sporan ukoliko oni sa sobom nisu poneli i proizvodnu dokumentaciju. Naš sagovornik, međutim, smatra da je veći problem to što se olako odričemo proverenih kadrova, kakva su, prema njegovom mišljenju, i trojica stručnjaka koji su otišli u Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari