Strah od recesije američke privrede: Sa svetskih berzi za dan izbrisano 2,9 biliona dolara 1Foto: Shutterstock/Bigc Studio

Prošli petak, 2. avgusta, jedan je od onih koji opravdavaju naziv „crni petak “ na berzama. U tom danu izbrisana je vrednost sa aemričkih berzi od 2,9 biliona dolara nakon što je većina akcija koja se kotira na svetskim berzama izgubila vrednost.

Zbog ekonomskih kretanja u SAD, sve većih šansi da najveća svetska privreda uđe u recesiju i neočekivanog rasta nezaposlenosti, veliki broj kompanija na berzama u Americi, Aziji i Evropi izgubio je na vrednosti.

„Ovo je najgori dan za akcije na berzama od 16. marta 2020. tokom straha od pandemije Korona virusa“, napisao je na društvenoj mreži X finansijski analitičar Džejkob King, prenosi britanski list Express.

Kasnije istog dana izveštaj o porastu nezaposlenosti u SAD podgrejao je strahove investitora na berzama i ubrzo je počela masovna rasprodaja akcija najvećih kompanija.

Događaj koji je prethodio šoku na berzama je finansijski izveštaj o padu prihoda kompanija Majkrosoft i Intel.

Tržište kriptovaluta je prvo doživelo pad od 4,4 odsto što je dovelo do gubitka od 510 milijardi dolara.
Najvrednije kriptovalute Bitkoin i Eter doživeli su pad od 20 odsto, odnosno 28 odsto.

Pogođene su i tehnološke kompanije poput Majkrosofta i Nvidie sa padom od dva, odnosno pet odsto, kao i Alfabeta, majke kompanije Gugla i Mete (vlasnika Fejsbuka) i najviše od svih Intel čije akcije su pojeftinile za čak 29 odsto.

Vrednost Amazona je pala za visokih 11 odsto što znači da je bogatstvo osnivača Džefa Bezosa preko noći manje za 21 milijarid dolara. Primetan pad beleži Tesla koja je izgubila 1,9 odsto vrednosti, a takođe je i bankarski sektor doživeo značajan pad vrednosti akcija.

Međutim, neke kompanije uspele su da odole ovim nepredviđenim dešavanjima te je danski farmaceutski gigant Novo Nordisk zabeležio porast od 3,2 odsto.

Akcije kompanija u potrošačkom sektoru ranije su predstavljale sigurnu zonu za investitore, no i ovaj sektor je pretrpeo značajne posledice te je Koka Kola oslabila za 0,9 odsto.

Zabrinutost za američku privredu najviše je pogodilo berze u Aziji, pa je japanski berzanski indeks Nikei zabeležio najveći gubitak još od „Crnog petka“ 1987. godine. Prosek akcija koji se nalaze u Nikei indeksu pao je za više od deset odsto izgubivši 3.595 poena.

„Domaće akcije su pale isključivo zbog zabrinutosti da bi američka privreda mogla doživeti recesiju“, rekao je japanski stručnjak za investiranje Šoiči Arisava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari