Štrajk lučkih radnika SAD mogao bi da dovede do nestašica i poskupljenja u zemlji uoči izbora 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Štrajk američkih lučkih radnika, koji je od juče na snazi na istočnoj obali SAD od Mejna na severoistoku do Teksasa na jugu, ima potencijal da pred sezonu prazničnog šopinga i neizvesne predsedničke izbore podigne cene i stvori nestašice dobara širom zemlje, ocenjuje danas agencija Asošijeted pres.

To je prvi takav štrajk od 1977. godine, a organizuje ga sindikat koji predstavlja 45.000 lučkih radnika. Ukoliko bi potrajao više od nekoliko sedmica, mogao bi dovesti do poskupljenja namirnica i nestašica.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas novinarima da je, prema njegovom viđenju, načinjen napredak u pravcu okončanja štrajka, a kada je upitan koliki je to napredak, odgovorio je: „To ćemo otkriti uskoro“.

Sindikat poznat kao Međunarodna asocijacija lučkih radnika (ILA) traži značajno veće plate za svoje članove i potpunu zabranu automatizacije kranova, rampi za utovar i kamiona za prevoz kontejnera u 36 američkih luka.

U tim lukama se utovaruje ili istovaruje otpilike polovine tovara sa brodova koji pristaju u američke luke.

Ugovor između ILA i Američke pomorske alijanse, koja zastupa luke, istekao je danas.

Osnovni zahtev lučkih radnika je povećanje plata za 77 odsto u odnosu na iznos iz tog ugovora koji je bio na snazi šest godina, kako bi se pokrio gubitak vrednosti plata usled inflacije.

Alijansa je pre no što su radnici juče izašli na barikade ponudila povećanje od 50 odsto i obećala da će zadržati nivo auotmatizacije na nivou koji predviđa dosadašnji ugovor. Ponudila je i dodatne penzione beneficije i dodatne opcije za zdravstvenu zaštitu.

Predsednik SAD bi mogao da suspenduje štrajk na 80 dana na osnovu jednog zakona iz 1947. godine. Međutim, Bajden je u nedelju rekao novinarima da ne planira da interveniše „jer se radi o kolektivnim pregovorima“.

Problem sa neistovarenom robom je u tome što nisu sve luke specijalizovane za sve vrste robe, pa se štajk teško može zaobići, a deo robe je i lako kvarljiv – poput banana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari