Štrajk u Zastava oružju 1Foto: Zastava oružje

Radnici Alatnice Zastava oružje štrajkovali si i danas, drugi dan zaredom, zahtevajući da se odmah počne sa rešavanjem nagomilanih problema u tom pogonu, u kojem, kako tvrde u fabričkom Sindikatu, „individualno umeće majstora oružarskog zanata najviše dolazi do izražaja“.

Alatničari su se, prema informaciji iz oružarskog Sindikata, prekjuče pobunili zbog teških uslova rada, nedostatka odgovarajućih alata, neadekvatnog vrednovanja i nagrađivanja njihovog rada, ali i načina na koji se rukovodi tim delom fabrike koji je doveo do poremećenih međuljudskih odnosa. Otuda, pored boljih uslova i pravičnijeg vrednovanja rada, zahtevaju i smenu upravnika Alatnice.

– Rukovodstvo fabrike još uvek odbija da ispuni zahteve radnika i da smeni rukovodioca Alatnice, iako su radnički zahtevi za smenom opravdani i zasnovani na činjenicama da u prethodne dve godine, odnosno od postavljenja aktuelnog upravnika do sada, nije napravljen nikakav pomak kad su organizacija i uslovi rada u tom delu Zastave oružja u pitanju. Naprotiv, uslovi rada i međuljudski odnosi u Alatnici su sve gori – tvrde u oružarskom Sindikatu.

Dodaje se da radnici Alatnice, ali i ostalih celina Zastave oružja očekuju da rukovodstvo fabrike „odmah odgovorno pristupi rešavanju nastale krize“ i uvaži iznete argumente alatničara kako ne bi došlo do nove eskalacije sukoba oružara i fabričkog menadžmenta.

Sindikat i poslovodstvo Zastave oružja nedavno su, inače, potpisali novi kolektivni ugovor kojim će prava i obaveze zaposlenih, te položaj sindikalne organizacije u fabrici biti regulisani privremeno, i to u narednih šest meseci. Krajem avgusta, počinju novi pregovori o kolektivnom ugovoru u kragujevačkoj fabrici oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari