Štrajk zaposlenih u Preduzeću za izgradnju Kragujevca 1Foto: Wikipedia

Zaposleni u Preduzeću za izgradnju Kragujevca stupili su danas u generalni štrajk, koji će, kako poručuju iz te firme trajati do ispunjenja zahteva, vezanih za rešavanje statusa preduzeća i isplatu zaostalih zarada.

U Sindikatu kažu da zaposleni nisu primili plate od početka godine, zato što je status preduzeća, nakon stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o budžetskom postupku, ostao nerešen.

Štrajkački odbor tvrdi da je Preduzeće za izgradnju Kragujevca, od početka januara do sredine marta ove godine, u gradski budžet uplatilo više od 45 miliona dinara.

U poslovodstvu preduzeća, čiji je račun u blokadi od avgusta 2014, zbog dugova prema izvođačima radova od čak 1,4 milijarde dinara, tvrde da je taj dug, u međuvremenu, sveden na nekih 70 miliona dinara. Preduzeće je, ističu u menadžmentu, na pragu da reši probleme, s time što će, shodno aktuelnim zakonskim normama, morati da transformišu firmu, što će im omogućiti da, osim za potrebe i u ime grada, posluju i na tržištu, kao privredno društvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari