Bez prazničnog bonusa za štrajkače „Fijat plastika” 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Jutros je isplaćen praznični bonus za sve zaposlene u „Fijatu”. Za sve sem za one radnike koji su štrajkovali u „Fijat plastiku”, koji su tim povodom najavili tužbu.

– Oko 2.000 zaposlenih dobilo je bonus pred Novu godinu, oko 25.000 dinara koliko mahom iznosi zarada u FCA Srbija, kao što je bilo najavljeno sem nas koji smo štrajkovali. U „Fijat plastiku” bonus je uz platu „legao” samo nekolicini radnika koji nisu bili u štrajku, što je flagrantna diskriminicija i krženje ne samo naših, radničkih prava već i zakona o radu i štrajku, kaže za „Danas” Zoran Miljković, predsednik sindikata „Fijat plastika”.

On se tim povodom već čuo sa minsitarkom za rad i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević, tražeći od nje da se zauzme za radnike „Fijat plastika” i uzme ih u zaštitu.

– Ministarka mi je odgovorila da će u što kraćem roku kontaktirati Nikolu Jerotijevića, glavnog menadžera „Fijata” u Srbiji da pokuša da „izgladi” tu stvar i d anam se praznični bonus isplati u što kraćem roku, kaže Miljković.

Takođe, on je ispred Štrajkačkog odbora kontaktirao i Ivicu Lazovića, direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova koja je ranije psoredovala u razgovorima između štrajkača i poslovodstva „Fijata”.

– Lazović nam je rekao da odmah ovaj slučaj prijavimo Insprekciji rada kako bi konstatovala ovo grubo kršenje zakona o radu i štrajku i rekao nam da ih tužimo i da ćemo taj spor rutinski dobiti, ističe Miljković.

Oni su već po tom pitanju konstatovali i svoje pravne zastupnike koji su im potvrdili Lazovćeve reči da je to vrsta spora koji se odmah dobija na sudu.

– Po gruboj proceni naših pravnih zastupnika umesto 25.000 dinara koliko je trebao da iznosi praznični bonus, po okončanju spora taj trošak za „Fijat” biće oko 1.000 evra po čoveku. Za nas je to još jedan dokaz kako poslovidstvu kompanije nije bitan novac već želja da demonstrira svoju moć i bahatost u diskriminaciji i kršenju radničkih prava na teritoriji Srbije i da im zbog toga niko ništa ne može, zaključuje Miljković.

Po njemu zaposleni u „Fijat plastiku” koji su u štrajku još od februara (o, čemu je „Danas” više puta pisao) sada čekaju rezultat razgovora ministarke Kisić Tepavčević sa poslovodstvom „Fijata” kao i nalaze Inspekcije rada.

Ako im bonus ne bude uplaćen, po završetku božićnih praznika podneće tužbe sudu protiv kompanije za diskriminaciju radničkih prava i kršenja zakona Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari