Strane kompanije za devet meseci iznele 450 miliona evra dobiti

Ulaganje ostvarenog profita smanjeno za 36 miliona evra, a isplate dividendi matičnim kompanijama u inostranstvu povećane za 160 miliona evra * Više od trećine stranih investicija u Srbiji čine krediti koje su ino-kompanije uzele u inostranstvu
Investitori profit ostvaren u Srbiji sve manje ulažu ovde, a sve više ga šalju u svoje zemlje

Ostavite komentar


  1. "Plačka se nastavlja!" A, kako biste Vi nazvali situaciju u kojoj ne možete slobodno da raspolažete svojom zaradom? Da npr. krenete na letovanje u Grčku, a da Vam na granici kažu da novac ne možete da ponesete sa sobom? I, zašto bi bila dobra vest kada neko sa strane dođe u Srbiju da investira, a loša kada reši da zaradu potroši na nekom drugom mestu, i zašto bi iko uopšte investirao u Srbiju ako iz nje ne može da iznese novac isto tako kako ga je u nju uneo!?

  2. Kada bi nasa vlada pomnozila sve obaveze svoji preduzeca koja su na transsver listi jer te obaveze nisu stvorili radnici nego neki drugi koji su njim rukovodili domaci investitttori bi se nasli u daleko vecem broju nego sto je potrebno sredstava da se ta preduzeca aktiviraju i oporeve od stetocina koje im je drzava nametnula sa namerom da ih kao haraclije opljackaju.Ovakvim vidom privatizacije gde bi radnici bili 49% akcionari a investitori koji bi organizovali i svojim sredstvima omogucili ,proizvodnju vecinski vlasnici ali pod kontrolom radnika akcionara.Tada profit koji radnici stvaraju nebi odlazio u tude zemlje,nasi radnici nebi bili eksploatisani kao sto su sada mnogi od njih ali tada nebi bilo moguce ni t.z ,,ugradivanje" vladajucih struktura u poslovne aranzmane ,nebi bilo moguce mesanje u kadrovsku politiku i zbrinjavanje stranackih kadrova i mnogo cega drugoga koje je moguce kod t.z.inostranih firmi koje su netransparentno proizvedene i to pod posebnim uslovima.Ovakvim modelom osvezena radna mesta bi kostala drzavu sigurno duplo jevtinije od radnih mesta subvencioniranjem starnih investitora.

  3. Kredit kao investicija se ne može knjžiti,Investicije koje se odnose na strane Kompanije u Srbiji a imaju zaduženja u inostranstvu ne mogu se knjižiti kao strana direktna investicija.
    INVESTICIJA JE ono što se realizuje.Sve ostalo služi nekoj političkoj dobroj ili lošoj priči.
    To je tačno.To u Srbiji svako ko je ekononomiju studirao zna i sve drugo je lažno.

  4. Strana firma kada podigne kredit za neku investiju u Srbiji ,može da odstupi od dela celokupne planirane investicije i da ne realizuje ugovoreni kredit sa i bez penala banke za smanjeni kredit.INVESTICA JE ONO ŠTO JE STVARNO DOKAZANO INEVSTIRANO-Tako da je Komentar gosspodina apsolutno tačan.E//
    Ekonimista Spoljne trgovine koji je i to morao i tada i sada da zna i živi u Rumi-a političari pričaju pa pričaju-morali bi bi mar malo neke elementarne stvari da nauče-ili znaju ,a lažu/

  5. izneli su milijardu to se radi fiktivnim ugovorima sa konsultanskim kucama koja su registrovana u poreskim oazama,tako da se na dobit ne placa porez za takvim izlaskom kapitala za par godina bicemo zemlja slicna africkim kolonijama,uz sve napore premijera koji nas zaduzio vise od zutih,i svih stranih investitora bice nam bolje za par godina ha ha ha ha ko jos u to veruje penzioneri

  6. Koliko znam, jos uvek je na snazi zakon, po kome firme koje su registrovane van Srbije, nisu duzne da placaju Srbiji porez na dobit. To nije slucaj sa zamljama u okruzenju, a verujem i sire. Na koliko zmo nacina osteceni, cudo je da kao postojimo.

  7. da se razumemo – ovo nije pljacka! Banke to rade legalno ali….da smo investirali u nase banke umesto sto smo ih upropastili veci deo novca bi ostao u Srbiji!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.