Strani vlasnici izneli 1,4 milijardi evra na ime dividendi: Doznake i strane investicije u mrtvoj trci

Ostavite komentar


  1. Mozemo slobodno reci da novac od doznaka daleko premasuje iznos SDI. Jer ako se legalno salje 3.14 milijardi realna cifra je sigurno duplo veca. I to je ono sto pored prodaje kokaina odrzava ovu zemlju kroz prethodnu deceniju.

  2. M da trebali su doneti novac sagraditi fabrike zaposliti radnike i otici natrag praznih ruku zar niste trebali staviti i korist drzave od tih stranaca

  3. Mene zanima analiza domacih firmi sa domacim vlasnicima, koja imaju registrovana vlasnistva u HongKongu, u Ceskoj itd. Zasto im je u Srbiji profit nula, tj. sav profit koji se ostvari izvozi se „maticnoj“ kompaniji, tj. kompaniji koju je isti vlasnik osnovao u gore navedenim zemljama i koliko su samo novca na ime poreza na taj nacin utajili.

  4. Zaista fenomenalan „uspeh“ otimanja novca od građana ili od zaduživanja SRB po belom svetu da se strancima plate otvaranja novih radnih mesta! A šta rade stranci? Umesto da bar deo tobože „zarađenih“ dividenti investiraju u Srbiju oni odnose devize! Može im se kada im AV kroz dotaciuje omogućava da bar 3 i više godina radnu snagu plaćaju od novca koji im je Vučić poklonio po radnom mestu! Pitam se ima li neko u Vladi, bar malo mozga u glavi? Ili zaista ovakvom ekonomijom očekuju Nobelovu nagradu?

  5. Zato dahije naplaćuju porez svim ljudima koji donose novac u zemlju ali stranim lopovima i secikessma može i podsticaj plus iznošenje novca iz zemlje, lepa zemlja gde žive budale i idioti!

  6. PA treba vise da POSALJU jer je ovde sve poskupelo. Penzionerima koji ovde primaju penziju malo skocile penzije i to je to.

  7. Tako smo se mi „obogatili“ i od prodaje Bora, a još više bi se „obogatili“ kopanjem litijuma.
    Ovaj nesrećnik nas potpuno upropasti.

  8. Pametni ljudi, nisu oni došli zbog nas kako vlasti govore nego zbog svog profita kojeg nose kući.

  9. Doznake nasih radnika iz inostranstva su mnogo vece od direktnih stranih investicija, iz prostog razloga sto pored 4 milijarde koje koje udju u zemlju putem direkrnih uplata dozenaka, gaterbajteri donesu jos 4 milijarde u kesu kada dolaze kuci u Srbiju. Znaci ukupna kolicina para koje diaspora donese u Srbiju je 8 milijardi evra godisnje. I da, diaspora ne iznosi pare iz Srbije nego ih unosi, I jos nesto budzet Srbije je 63 milijardi evra, a 8 milijardi Srbske dijaspore je oko 13%.

  10. Podaci o visini deviznih prihoda od doznaka se namerno umanjuju, da bi se skrivalo da su one glavni i najvazniji stabilizacioni faktor u nasoj zemlji. U ovom , poslednjem kvartalu ove godine – pogotovu sada oko Bozica i Nove godine- bice veceg unosa deviza preko banaka , sto ce prebaciti cifru od 4 milijardi evra- a posto se na drugoj strani unese kes jos onoliko koliko se posalje virmanski- onda se dolazi do ukupne cifre od 8 milijardi evra.Da nam nije te besplatne pomoci,Srbija- kao i sve ostale bivse republike Jugoslavije- bi obrale zelen bostan.Jedino zato se moze odrzavati nepromenjen kurs deviza na domacem trzistu.Red je da se mi gradjani zahvalimo nasim ljudima koji nas tako obilato pomazu- ako to nece da ucini drzava.

  11. @Bratislav i @Predrag:
    Da, to je to, i to je prava istina koju, nažalost, mnogi ne znaju jer se veštim manipulacijama skrivaju od javnosti. Naime, ti „dragi naši“ (dijasporci) su, ne direktni strani investitori (DSI) već NAJdirektniji, duplo i više veći od svih ostalih zajedno u koje se kune država.
    Kada bi „dragi naši“ samo malo ‘zavrnuli’ slavine kompletno naše društvo i država bi bili na kolenima.

  12. Ako stranci iznose novac od dividendi, da li naši investitori u inistranstvu donose u Srbiju novac od dividendi iz tih zemalja?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.