"Neprihvatljivo", "skandalozno": Poslanici kritikuju to što stranci prave strategiju poljoprivrede Srbije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Članovi Odbora Skupštine Srbije za poljorivredu, šumarstvo i vodoprivredu ocenili su na današnjoj sednici da bi u izradu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2025-2032. godine trebalo da budu uključeni stručnjaci iz Srbije.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević rekla je da je u okviru projekta Svetske banke angažovan konzorcijum koji su činili predstavnici Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije i koji je 16. januara ove godine predstavio ugovorene aktivnosti koje će biti preduzete u vezi pripreme Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije.

Predsednik Odbora za poljorivredu, šumarstvo i vodoprivredu i poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević rekao je da je za njega Ugovor o izradi Nacrta Strategije, koji je sklopljen u vreme dok je ministarka poljoprivrede bila Jelena Tanasković, neprihvatljiv.

„Strategiju srpske poljoprivrede će raditi firma iz Slovenije i firma iz Sarajeva“, rekao je on i dodao da ne zna da li je sklopljen ugovor samo za izradu Nacrta strategije ili za kompletnu Strategiju.

Rističević je naveo i da od 24 stručnjaka koji rade na Strategiji njih 20 nije iz Srbije i dodao kako nije siguran da će ta Strategija biti primerena domaćoj poljprivredi i njenom razvoju.

Rističević je rekao da bi većina stručnjaka koji rade na izradi Strategije trebalo da bude iz Srbije, a da se u njenu izradu uključe i vodeći preduzetnici u prehrambenoj industriji, kao i značajni proizvođači iz oblasti stočarstva, prerađivačke industrije, kao i ugledni poljoprivrednici koji mogu da doprinesu da ta strategija bude što primenjivija u praksi.

On je naeo i da Odbor od resornog ministarstva nije dobio Nacrt okvira strategije i kopiju Ugovora o njenoj izradi iako su tražili.

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić nazvao je „skandaloznim“ podatak da „strategiju razvoja poljoprivrede rade stranci“.

On je rekao da, kada izradu strategije plaćaju stranci, ne treba da čudi da oni i angažuju strance za takav projekat.

„Pitanje je zašto nemamo para da platimo sopstvenu strategiju razvoja poljoprivrede nego smo prinuđeni da se i za to zadužujemo“, rekao je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari