Stručnjaci traže donošenje strategije: Vodonik neophodan za uspešnu zelenu energetsku tranziciju 1Foto: Shutterstock/FOTOGRIN

Članice „Klastera za realizaciju projekata vodonika“ podržale su izradu Strategije vodonika Srbije i očekuju razvoj podsticajnog zakonodavnog okvira u oblastima povezanim sa proizvodnjom, transportom, skladištenjem i korišćenjem vodonika. To je neophodno kako bi Srbija uspešno sprovena zelenu energetsku tranziciju, saopštio je ovaj Klaster.

Oni napominju da je izrada vodonične strategije definisana u Nacrtu Strategije razvoja energetike Srbije, o kojoj je javna rasprava nedavno završena, tako da su obezbeđeni pravni preduslovi za rad na ovom dokumentu.

„Da bi se upotpunila zakonska regulativa u Srbiji je potrebno odrediti propise i standarde, u skladu sa standardima Evropske unije, koji će omogućiti razvoj tržišta vodonika i podstaći povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u cilju dobijanja zelenog vodonika“, rekao je dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta naglašavajući značaj primene vodonika za dekarbonizaciju energetskog sektora i smanjenje korišćenja fosilnih goriva, što će doprineti energetskoj sigurnosti kao i zaštiti životne sredine.

Da bi se podržala dekarbonizacija srpske industrije potrebno je, između ostalog, podržati uvođenje novih tehnologija na bazi zelenog vodonika u naftnoj i petrohemijskoj industriji, proizvodnji veštačkog đubriva, gvožđa, cementa i drugim industrijskim granama, kao i uvođenje ugljeničnog ugovora kao instrumenta za podršku transformacije industrije, navodi se u saopštenju.

Članice klastera, koje predvodi Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu okupljaju naučne institucije i srpske kompanije, će Ministarstvu rudarstva i energetike predložiti da u izradi Strategije vodonika u Srbiji učestvuju domaće institucije, potencijalni korisniciizradu uz angažovanje članica Klastera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari