Radnici Zastave-Elektro iz Rače Kragujevačke koji štrajkuju već nedeljama, juče, drugi dan zaredom, privremeno (na jedan sat) zaposeli prostorije Skupštine opštine, u kojima će od danas boraviti danonoćno sve do ispunjenja zahteva. Ulasku u zgradu Skupštine opštine i juče je prethodila šetnja radnika ulicama grada.

Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslava Ristića, slični radnički protesti, sa preuzimanjem zgrada opštinskih skupština, biće organizovani u svom onim mestima u kojima radnici imaju problema sa nesavesnim gazdama i mahinacijama u privatizovanim firmama. „Država kaže da ne može da rešava probleme u privatizovanim firmama. To nije tačno, država, u stvari, beži od odgovornosti, pošto je upravo ona najodgovornija za ono „što ste vi u Rači i vaše kolege širom Srbije u nezavidnoj situaciji“, poručio je Ristić.

Pobunjeni radnici Zastave-Elektro (Milanka Nikolić, Vesna Milivojević, Radojica Mihajlović i drugi), koji traže isplatu tri ovogodišnje zarade i uplatu doprinosa za PIO od maja 2008. godine, optuživali su vlasnike firme Ranka Dejanovića, Dragana Mostića i Nenada Bankovića da izvlače kapital iz račanske firme, da su oterali doskorašnjeg poslovnog partnera, kompaniju Delfi, da su potrošili državne pare (nešto više od 30 miliona dinara.) koje su dobili na ime sudskog poravnanja sa radnicima za isplatu zaostalih zarada od 1997. do 2001. i za preuzimanje grupe radnika za evidencije Zastave zapošljavamnje i obrazovanje (ZZO)… Optuižuju ih i i da su nenamenski potrošili kredit iz Fonda za razvoj od 150 miliona dinara, te da su materijalno oštetili radnike koji su, posredstvom kompanije Delfi, bili radno angažovano u Slovačkoj, Rumuniji, Poljskoj i Maroku , čemu svedoče i dobijene sidske presude. „Ovde nije problem u tome da mi nemamo posla. Naprotiv, posla ima i mogli bismo da radimo u tri smene. Ali, gazdama to ne odgovara, i zato su oterali kompaniju Delfi“, kaže Milanka Nikolić.

Radnici Zastave Elektro juče su novinarioma predočili sporazum koji su potpisali predstavnici štrajkačkog odbora te firme, čelnici Skupštine opštine Rača i Ranko Dejanović, kao zastupnik vlasničkog konzorcijuma, i kojim su se vlasnici preduzeća obavezali da će zaposlenima do 15. maja biti isplaćen jedna, a do polovine juna druga od ukupno tri neisplaćene zarade.

Direktor Zastave Elektro Elektro Predrag Stevanović juče nije želeo da komentariše optužbe radnika na ražun vlasnika firme. Napomenuo je da je kompanija Delfi iz Rače otišla zbog globalne krize, a da bi radničkim optužbama trebalo da se bave nadležni državni organi,te da bi radnici te svoje optužbe morali ida dokažu. „Vlasnici firme upravo rade na tome da se u Zastavi-Elektro, uz pomoć novih strateških partnera, ponovo pokrene proizvodnja. U tom cilju pregovara se sa jednom nemačkom i jednom japanskom kompanijom. Nakon pokretanja proizvodnje sve pbaveze prema poslovnim partnerima i radnicima preduzeća biće izmirene“, potvrdio je za Danas Stevanović.

Posao u tri smene

Ranko Dejanović, jedan od trojice suvlasnika Zastave-Elektro izjavio je za Danas da će do 31. decembra ove godine u tom preduzeću proizvodnja biti organizovana u tri smene, i da će biti angažovano najmanje 800 radnika. On kaže da su zaposleni u Zastavi Elektro dobri radnici koje zloupotrebljavaju dvojica – trojica manipulatora, koji su za to plaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari