Radnik elekrodistribucije zaustavljen je juče u pokušaju da isključi struju klanici Yuko Žitište. Da se to dogodilo kompletna proizvodnja piletine, kao i uzgoj brojlera i matična jata bili bi uništeni. Ali, pitanje je dana kada će doći do ekološke, a potom i socijalne katastrofe.

Radnik elekrodistribucije zaustavljen je juče u pokušaju da isključi struju klanici Yuko Žitište. Da se to dogodilo kompletna proizvodnja piletine, kao i uzgoj brojlera i matična jata bili bi uništeni. Ali, pitanje je dana kada će doći do ekološke, a potom i socijalne katastrofe. Zaposleni, njih oko 1.000, bezuspešno pokušavaju da odblokiraju račune i isplate zarade.
– Apelujemo na državne organe da nam pomognu. Ovaj pogon radi više od 30 godina i nije uvek bio pod kapom Agroživa. Proizvodnja nije gašena ni posle hapšenja direktora Agroživa, ali za sve ovo vreme niko nije primio zarade niti možemo da nabavimo potrebnu hranu za piliće i platimo račune. Zalihe hrane su pri kraju, treba platiti plin i struju. Preti nam propast. Jedini spas vidimo u hitnom angažovanju državnih organa, novom strateškom partneru ili izlasku firme na tender – kaže Živa Stojin, poverenik sindikata Nezavisnost u Yuko-Agroživu.
Obe sindikalne organizacije održale su juče hitan sastanak u firmi, sa zahtevom da se spreči propast klanice u Žitištu. Sindikalisti tvrde da imaju podršku vršioca dužnosti direktora Milana Cerovića, i da je svima cilj da se proizvodnja nastavi. Prema rečima Nedeljka Pejića, kontrolora proizvodnje, stanjem u Yuko-Agroživu oštećena je i država i radnici, jer su godinama unazad isplaćivane minimalne zarade, a ostatak „na crno“, čime je izbegavano plaćanje poreza. Izlaz iz ove svojevrsne agonije zaposleni vide u hitnom razdruživanju sa kompanijom Agroživ. Sem velikog pogona u Žitištu, ugrožena je i farma matičnih jata od 70.000 primeraka u Zrenjaninu, vredna dva miliona evra. Propast preti i farmama u Hetinu, sa 250.000 brojlera, zatim farmi u Banatskom Dvoru i farmi u Tordi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari