Strmoglavi pad profitabilnosti Telekoma posle kupovine Kopernikusa

Nakon zarade od 12 milijardi u 2018, neto dobit naše najveće telekomunikacione kompanije u 2019. pala na 2,5 milijardi dinara

Ostavite komentar


  1. Trenutni EV/EBITDA AT&T je 7,81 (kompanija je primarno mobilni operater drugi po veličini u USA i vlasnik Time Warner-a i HBO max pa samim tim ekvivalent našem Telekomu).
    To bi značilo da je vrednost Telekoma (ako bi recimo bio vrednovan kao pomenuta kompanija) 410 miliona vera(EBITDA)*7,81 (ATT EV/EBITDA)- 1200 (zaduženost po kreditima) = 2000 miliona evra (2 milijarde evra).
    E sad diskontujte 2 milijarde na to što je reč o Srbiji i minornoj telekomunikacionoj-medijskoj kompaniji kao što je Telekom u poređenju sa AT&T koji je vlasnik HBO između ostalog i raymišljajte o tome kakv je lažov Lučić koji tvrdi da će telekom vredeti 4 milijarde evra.
    Usput otkad je počelo da se priča o 5 G i otkad je NetFliks napravio online pometnju, svi beže od kabla kao đavo od krsta a ovaj majstor kupuje kablovske operatere…

  2. Cemu ovo zamlacivanje? Telekom je vrsio akvizicije kako bi Vucic preuzeo medijski prostor. Kupovao je i firme pred bankrotom zbog toga sto im je Vucic to nalozio. Finansirao je koga je trebalo (sport, festivali, umetnici licno…) zato sto je Vucic to trazio. Primao je kadrove koji su bili i visak i nestrucni po nalogu Vucica. Sve je to radjeno uz enormno visoke plate clanovaUO i menadzmenta, bez da ditmeektor za lose poslovanje ima bilo kakve konsekvence. Na ove konstatacibe Vucic bi rekao“ Pa sta?“, a ja kazem:“Teraj Lenka dok ima ovaca, bice i runa“.

    1. Za 180 miliona € je kupljen Kopernikus, a srećni prodavac je za iste novce, slučajno, kupio TV Prva i O2. Nakon toga je, opet slučajnost, program obe TV postao upadljivo pro-napredan. Dakle, akcionari Telekoma su svoje dividende uložili u naprednjački marketing i umesto para dobili potpunu kontrolu na svim nacionalnim frekvencijama.

  3. „koordinator za internet i multimediju“ …!!!????… Gospode bože, kakav je to naziv radnog mesta? Verovatno u Telekomu Srbija imaju i „referente za zdravlje i veselje“!! Sve balvan do balvana!!!

    1. Nije pomenut veoma bitan aspekt cele price a to je konkurencija. Napokon Telekom ima dobru ponudu usluga po u pola nizoj ceni od SBB, sto morate priznati nije tako lose po nas korisnike. A ko zeli da gleda N1 naci ce nacin.

  4. Ovakve analize mogu biti korisne siroj javnosti da ljudi shvate kako se preko akvizicija umanjeju vrednost akcionarskog drustva u kojem Drzava ima vecinsko vlasnoitvo. ali moze da bude korisno ekipi koja formalno I neformalno vodi „Telekom“, posto se govori o roku od nekoliko godina dok se ne vide rezultati akvizicija. Ovde postoji osnovana sumnja da se radi o ozbiljnim krivicnim delima putem kojih je vlasnik „Kopernikusa“ dosao do protivpravne imovinske koristi. Pri tome su osteceni akcionari Telekoma“ koji nisu dobili dividendu za 2018. i 2019., ali isvi gradjani Srbije, posto dividende i pripadajuci porezi nisu uplaceni u Budzet. .DRI se proglasio nenadleznim posto se radi o akcionarskom drustvu, a mogu jedino da reaguju po nalogu Ministarstva privrede, a za sta znaju da se nece dogoditi. Ostaje jedino malm akcionarima da se organizuju i podnesu krivicnu prijavu nadlenom tuzilastvu i da o tome obaveste javnost, kako bi „podsetili“ tuzilastvo da predmet uzme u razmatranje

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.