Stručnjaci: Poskupljenje struje za građane je politički rizik, cena za privredu skače već u januaru 1Foto: Pixabay/Geralt

Izjava direktora Javnog preduzeća “Srbijagas“ Dušana Bajatovića, da „zasad neće biti novih poskupljenja gasa ni električne energije“ u javnosti je izazvala nagađanja kada bi do poskupljenja moglo da dođe.

Da će se posle Nove godine sa korekcijom cene struje suočiti privrednici niko od eksperata u Srbiji nema dileme, ali kada je reč o tome da li će gas i električna energija poskupeti za domaćinstva do proleća, mišljenja su oprečna.

Ono u čemu se pak eksperti slažu je da nikakvih izmena cena ni struje ni gasa neće biti do kraja ove godine. Najizvesnije je da će nakon 1. januara 2023. godine cena struje porasti za privredu.
Profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević kaže za Danas da za razliku od cene struje i gasa za domaćinstva koja u Srbiji predstavljaju političku kategoriju kada je reč o ceni električne energije za privredu to već nije slučaj te očekuje da će cena po kojoj je plaća skočiti posle Nove godine.

„Očekujem da će se sa sadašnjeg iznosa od 95 evra po megavat satu cena struje za privredu povećati na 120 evra po megavat satu. Jednostavno, EPS mora da izdvaja sredstva za kupovinu struje u inostranstvu po visokim cenama te će se ići na to da u novoj godini privreda njeno korišćenje plaća više nego što je to sada slučaj. Kad je reč o domaćinstvima Vlada mora da razmišlja politički tako da s obzirom na energetsku krizu ne verujem da će se aktuelne cene struje i gasa za domaćinstva menjati do završetka grejne sezone“ navodi naš sagovornik.

Na sličan način razmišlja i Željko Marković, stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Srbija. I on ističe da će se privrednici suočiti sa poskupljenjem čiji procenat ne bi trebalo da bude veći od onog do koga je došlo usled poslednjeg dosadašnjeg poskupljenja.

„Ono što je potpuno izvesno, kada je reč o privredi, je da se aktuelne cene struje za njene potrebe neće menjati do kraja godine. Faktički, njih je svojom odlukom na taj iznos oročila Vlada Srbije. Izvesno je da će se od januara stvari promeniti. Što se tiče domaćinstava ona imaju priliku da izbegnu povećanje maloprodajnih cena kako kada je reč o struji isto tako i kada je reč o gasu. Postoji velika šansa da one ostanu na sadašnjem nivou sve do proleća.

Vlada je omogućila plaćanje nižih računa za sve one koji uštede struju tako da ako štednja da rezultate onda nema razloga za preterani uvoz što znači i da cene mogu da ostanu kakve su i sada tokom čitave grejne sezone“, objašnjava naš sagovornik.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić pak smatra da će zbog situacije na tržištu gasa i struje sa poskupljenjem i pre isteka grejne sezone suočiti i individualni potrošači.

„Kada govorimo o gasu treba znati da ga Srbijagas kupuje za dolare, a prodaje u našoj zemlji za dinare. Svesni smo da cena dolara na berzama skače i to će usloviti da će Srbijagas morati da formira drugačije odnosno veće cene u maloprodaji i za domaćinstva. Što se tiče struje znamo da je ne proizvodimo dovoljno u zemlji i da je uvoz nužan, a sledi zimski period kada su njene cene najskuplje. To će uzrokovati i povećanje maloprodajne cene za domaćinstva.

Mislim da te dve stvari ne mogu da se izbegnu i sačekaju proleće. Sa druge strane, ne očekujem da povećanje za domaćinstva kad je reč o gasu i struji bude veće od nekoliko procenata“, zaključuje Vuletić.

Aktuelna cena gasa za individualne potrošače važi od 1. avgusta i iznosi 35.11 dinara po kubnom metru. Do poslednje promene cene struje za domaćinstva pak došlo je 1. septembra i ona iznosi 8,144 dinara po kilovat satu. Od istog datuma cena struje za privredu iznosi 95 evra po megavat satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari